Mainos

KRP: Rikollisia internetsivuja vaikea suitsia

Poliisilla on Suomessa hyvin vähän mahdollisuuksia vaikuttaa internetissä vääriä henkilöpapereita kaupitteleviin sivustoihin.

– Väärennettyjä papereita myyvät sivustot ovat meille tuttu ilmiö. Niitä on jatkuvasti ympäri maailmaa, vahvistaa rikoskomisario Jussi Hyysalo Keskusrikospoliisista.

MTV3 Uutiset kertoi viikonloppuna nettisivuista, jotka kaupittelivat väärennettyjä suomalaisia henkilöpapereita muiden maiden väärennettyjen henkilöpapereiden lisäksi. Viimeksi samanlaisista, lähes identtisistä, sivustoista uutisoitiin viime vuonna muun muassa Tietokone-lehdessä.

Keskusrikospoliisilla on passien ja muiden papereiden väärennöksiin oikeastaan vain yksi lääke.

– Kyllä tämä teettää erityistä varovaisuutta ja työtä sitten ensisijaisesti asiakirjojen tarkistajille. Se on toisaalta myös heidän tehtävänsä, Hyysalo kertoo.

Ongelmia tulee eteen, jos internet-sivun palvelin sijaitsee ulkomailla.

– Jos palvelinta ylläpidetään Suomessa, voimme tehdä paljonkin. Ulkomailla emme voi tehdä muuta kuin välittää tiedon maahan ja jäädä odottamaan näin virka-apua, jolloin sivusto suljetaan jossain vaiheessa, Hyysalo sanoo.

Internet vaikea kitkettäväksi

Virka-apu ja yhteistyö muiden maiden poliisien kanssa on kuitenkin hyvä asia.

– Toistaiseksi suomalaisilla poliiseilla ei ole valtuuksia sulkea muiden maiden internet-sivustoja. Tällä hetkellä paras keino on viranomaisyhteistyö ja näen sen hyvänä, Hyysalo pohtii.

Internetissä tapahtuvaa rikollisuutta on vaikea kitkeä.

– Usein rikolliset internet-sivustot vaeltavat ympäri maailmaa. Aina kun yhdessä maassa tällainen sivusto onnistutaan ampumaan alas, niin sivuston ylläpitäjät avaavat sen seuraavassa maassa, Hyysalo jatkaa internet-rikollisuuden ongelmista.

Internetin keskustelupalstoilla voi myös bongata erilaisia keskusteluja asiakirjojen väärentämisestä.

– Näissä tapauksissa voimme esimerkiksi selvittää, onko siellä linkkejä tai muuta kyseenalaista toimintaa ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin, Hyysalo kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.