KRP pidätti neljä Patrian asekaupoista

Keskusrikospoliisi on pidättänyt neljä henkilöä ilmailu- ja puolustuskonserni Patrian lahjusjupakassa. Tutkinnanjohtajan rikostarkastaja Janne Järvisen mukaan pidätetyt ovat Patria Weapon Systemsin (nyk. Patria Land&Armament) nykyisiä tai entisiä ylempiä toimihenkilöitä.

KRP epäilee heitä törkeästä lahjuksen antamisesta yhtiön Egyptin kanssa tekemien asekauppojen yhteydessä. Yhtiö myi Egyptiin kenttätykkien valmistuksessa tarvittavaa teknologiaa.

- Lähtökohtaisesti kysymys on lahjuksen antamisesta vieraan maan viranomaiselle yhtiön puolesta, tutkinnanjohtaja Järvinen sanoi.

Patria hieroi Egyptin-kauppoja vuosina 1997-2004. Järvinen kertoi, että epäillyt rikokset ovat tapahtuneet 1990-luvun puolivälin jälkeen. Hän ei halunnut paljastaa tarkkaa aikaa tutkinnallisista syistä. Törkeä lahjusrikos vanhenee kymmenessä vuodessa.

- Eivät ne vanhentuneita ole, Järvinen sanoi.

KRP ei ole aiemmin pidättänyt ketään Egyptin-kauppojen tutkinnassa. Kiinniotettuna on ollut yksi henkilö.

KRP teki tänään myös kotietsintöjä Patrian tiloissa Vammalassa, Hämeenlinnassa, Tampereella, Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla sekä Pirkanmaalla.

Järvisen mukaan lähipäivinä poliisi kuulustelee pidätettyjä ja käy läpi takavarikoitua kirjallista aineistoa. Hän arvioi, että esitutkinta kestää kuukausia.

KRP kuulustelee myös Sloveniassa

KRP epäilee törkeitä lahjusrikoksia myös Patria-konsernin yhtiön asekaupassa Slovenian valtion kanssa. Haarassa vangittiin toukokuussa yksi henkilö epäiltynä törkeästä lahjuksen antamisesta. Hän vaati vapauttamista eilen, mutta Helsingin käräjäoikeus hylkäsi vaateen.

KRP kertoi tänään, että Patria Vehiclesin ja Slovenian valtion välisten asekauppojen tutkinta jatkuu kuulusteluilla Suomessa ja Sloveniassa.

Yhtiö myi 280 miljoonalla kuljetuspanssariajoneuvoja ja kranaatinheittimiä Slovenian maavoimille.

KRP kertoi lahjusepäilyistään Patrian yhtiöiden asekaupoissa toukokuussa. Patrian omistavat Suomen valtio ja Euroopan avaruus-, puolustus- ja ilmailualan yhtiö EADS.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat