KRP kertoo, miksi Turun saaristossa on laaja lentokieltoalue – ison operaation taustalla yli puolen vuoden tutkinta

0:42

Keskusrikospoliisi (KRP) tekee parhaillaan laajoja kotietsintöjä Varsinais-Suomen alueella. Operaatio jatkuu yli viikonlopun ja alueelle on julistettu lentokielto. 

Turun saariston alueella olevan lentokieltoalueen itäraja alkaa noin Paraisten kohdalta ja jatkuu länteen noin Korppoon keskustaan asti, kerrotaan Turun lennonjohdosta STT:lle.

Alueen pohjoisraja kulkee hieman Paraisten pohjoispuolella ja eteläraja Korppoo–Nauvo-linjan eteläpuolella. Karkeasti arvioituna alue on kooltaan noin 20 x 30 kilometriä.

Lentokielto alueella alkoi lauantaiaamuna kello 5, ja kielto on alustavasti asetettu maanantaihin kello 15:een asti.

– Yleisön kannalta suurin vaikutus on sillä, että droneja ei alueella saa lennättää, kertoo KRP:n rikostarkastaja Markku Ranta-aho MTV Uutisille.

– Tietääksemme yleisö on tätä hyvin noudattanutkin.

Lisäksi lentokielto on määrätty Ranta-ahon mukaan sen takia, että operaatiossa on varauduttu käyttämään erilaista kalustoa, myös esimerkiksi helikoptereita. Ranta-ahon mukaan helikopteria on käytetty jo aamun aikana miehistön kuljettamiseen. 

KRP ei kerro tutkinnallisista syistä operaation paikkaa tarkemmin. Ranta-ahon mukaan yleisö on melko hyvin ymmärtänyt tämän, mutta "jonkin verran kiinnostusta" poliisin toiminta on ehtinyt herättää.

– Täällä on aikamoinen merenkäynti tällä hetkellä, mikä ei operaatioon toki vaikuta, Merivartioston kalusto kestää kyllä. Mutta huviveneilijöitä ei juurikaan ole, mikä on ihan järkevää, sillä olisi se jonkinlainen riski tässä säässä. 

Etsinnät liittyvät yhteistyössä Verohallinnon kanssa tehtävään esitutkintaan, jossa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua ja törkeää veropetosta.

Keskusrikospoliisi kertoo tiedotteessa, että suomalaisen osakeyhtiön toiminnassa epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä. Lisäksi yhtiön epäillään käyttäneen toiminnassaan pimeää työvoimaa. Osakeyhtiö on rekisteröity Suomeen, mutta sen omistus on toisessa EU-maassa.

KRP saa kotietsintöihin tukea muilta viranomaisilta, muun muassa Lounais-Suomen poliisilaitokselta ja Rajavartiolaitokselta.

– Operaatiossa tämä päivä on määräytynyt pitkälti viranomaisyhteistyön perusteella. Ihan sormia napsauttamalla näin monen toimijan kanssa päivää ei voi sopia. Tämä päivä oli tutkinnallisesti hyvin sopiva, Ranta-aho kertoo.

Hänen mukaansa tutkinta on ennen operaatiota kestänyt reilut puoli vuotta. Ranta-aho ei kommentoi sitä, onko ketään otettu kiinni aamun aikana. Hän ei myöskään kommentoi epäiltyjen kansallisuutta.

– Epäiltyjä on useita, enemmän kuin yksi henkilö.

– Tässä on ollut toimintaa Turun saaristossa vasta muutaman tunnin ajan. Olemme varautuneet yli viikonvaihteen kestävään operaatioon, hän sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja