Mainos

Mökkeilijät: Alueella nähtiin poikkeuksellisen paljon poliiseja jo päiviä ennen operaatiota – KRP: Etsinnät Turun saaristossa päättynevät tänään

0:42

Keskusrikospoliisi (KRP) on takavarikoinut Turun saariston operaatiossa huomattavan määrän asiakirjoja ja sähköisiä tallennusvälineitä, kertoo KRP:n rikostarkastaja Markku Ranta-aho.

Yllä olevalta videolta voit katsoa uutisjutun aiheesta. 

Markku Ranta-ahon mukaan etsinnät kiinteistöissä ovat edenneet odotettua ripeämmin ja operaatio saadaan todennäköisesti päätökseen tänä iltana.

Etsinnät saarissa ja mantereella liittyvät miljoonien eurojen rahanpesututkintaan. Talousrikoksista epäillään suomalaista osakeyhtiötä, jonka nimeä ei ole vahvistettu.

Operaation voi olettaa liittyvän venäläistaustaiseen Airiston Helmi Oy:hyn, jonka kiinteistölle Paraisilla Ybbersnäsissä suhasi paikalla olleen STT:n valokuvaajan mukaan eilen poliisiautoja.

Valokuvaaja kertoi tänään puoliltapäivin, että tiesulku kiinteistölle on purettu ja pihassa näkyi yksi henkilöauto.

KRP on ottanut kiinni kolme ihmistä. Kiinni otettujen kuulustelut jatkuvat vielä tänään. Ranta-ahon mukaan poliisi päättää kiinni otettujen mahdollisesta pidättämisestä tai vapauttamisesta iltapäivällä.

Ranta-ahon mukaan tässä vaiheessa tutkintaa näyttää todennäköiseltä, että enempää kiinniottoja ei etsinnöissä tulisi.

Poliiseja alueella jo ennen operaatiota

Nauvossa mökkeilijät ovat kertoneet tänään STT:n kuvaajalle, että saarella on nähty poikkeuksellisen paljon poliiseja jo päiviä ennen operaatiota.

Yksi Airiston Helmeen linkittyvistä kiinteistöistä sijaitsee merenrannassa Nauvossa, Oxsundintien päädyssä.

KRP: Supo ei mukana tutkinnassa

KRP on kuulustellut seitsemää ihmistä. Kuulusteltujen joukossa on useamman kuin yhden maan kansalaisia. Kiinni otettujen kansallisuuksia ei ole kerrottu. Kuulustelujen sisällöstä ei myöskään kerrota tarkemmin.

KRP kertoi eilen, että epäillyissä rikoksissa on kyse verojen laiminlyönnistä muun muassa palkanmaksussa. Päänimike on törkeä rahanpesu, ja yrityksen toiminnassa epäillään myös törkeää kirjanpitorikosta ja törkeää veropetosta. KRP tekee esitutkintaa Verohallinnon kanssa.

Aamupäivällä KRP tiedotti, että tämän päivän etsinnän kohteissa se keskittyy erityisesti selvittämään pimeän työvoiman käyttöä rakentamisessa.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

1:39

– Tämä asia on käyty verottajan kanssa läpi, ja tämä liittyy nimenomaan tämän yhtiön omaan rakennustoimintaan tällä hetkellä, Ranta-aho muotoilee.

Helsingin Sanomat kertoi illalla nimettömään sotilaslähteeseen viitaten, että Puolustusvoimat ja suojelupoliisi ovat tarkkailleet Airiston Helmeä jo vuosia. Lehden haastatteleman Puolustusvoimien upseerin mukaan "ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet".

Ranta-ahon mukaan supo ei ole mukana Turun saariston operaatiossa.

– Supo ei ole ollut mukana, tämä on talousrikosoperaatio.

– Kun puhutaan talousrikostutkinnasta, niin viranomaiset, jotka ovat tässä mukana, ovat keskusrikospoliisi, Lounais-Suomen poliisi ja merivartiosto täältä Lounais-Suomesta. Lehdessä mainittiin myös Puolustusvoimat, ja kyllä se siltä osin pitää paikkansa, että olemme Puolustusvoimilta pyytäneet virka-apua huollon järjestämiseen, Ranta-aho sanoo.

Muun muassa muistitikkuja takavarikoitu

Ranta-ahon mukaan takavarikoidun materiaalin joukossa on muun muassa muistitikkuja.

– Niiden tutkimista ei ole vielä aloitettu, koska meidän voimavaramme on nyt sidottu tähän varsinaiseen fyysiseen etsintään. Mennään tuonne ensi viikolle, arkipäiville, ennen kuin meillä on mahdollisuus lähteä tutkimaan niitä tarkemmin, Ranta-aho sanoi STT:lle.

Turun saaristoon määrättiin etsintöjen vuoksi lentokielto, jonka pohjoisraja kulkee hieman Paraisten pohjoispuolella ja eteläraja Korppoo–Nauvo-linjan eteläpuolella.

Karkeasti arvioituna alue oli kooltaan noin 20 kertaa 30 kilometriä. Lentokielto määrättiin alustavasti maanantaihin asti, mutta KRP tiedotti puoliltapäivin, että kielto on purettu.

Puolustusministeriössä on valmisteilla ulkomaalaisten maa- ja kiinteistökauppojen valvontaa koskeva lakiesitys. Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) esikunnasta kerrottiin aamupäivällä STT:lle, ettei ministeri kommentoi lakiesitykseen tai maakauppoihin liittyviä asioita viikonloppuna. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja