Mainos

Nämä viisi asiaa Turun saariston poliisioperaatiosta tiedetään – näistä viranomainen vaikenee

0:42

KRP on ollut vaitonainen yksityiskohdista, jotka liittyvät Turun saaristossa parhaillaan käynnissä olevaan operaatioon. MTV koosti ne tiedot, joita operaatiosta on tällä hetkellä saatavilla sekä ne asiat, jotka ovat vielä isoja kysymysmerkkejä.

Se tiedetään, että keskusrikospoliisi (KRP) tekee kotietsintöjä Varsinais-Suomen alueella. Etsintöjä on valmistauduttu tekemään viikonlopun yli.

1. Liittyvät törkeään rahanpesuun ja veropetokseen - mutta mikä on tämä yritys?

Etsinnät liittyvät Verohallinnon kanssa tehtävään esitutkintaan, jossa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua ja törkeää veropetosta, KRP kertoo.

KRP epäilee, että suomalaisen osakeyhtiön toiminnassa on pesty rahaa usean miljoonan euron edestä. Lisäksi yhtiön epäillään käyttäneen toiminnassaan pimeää työvoimaa.

Osakeyhtiö on rekisteröity Suomeen, mutta sen omistus on toisessa EU-maassa.

KRP ei kerro, mihin yritykseen tutkinta liittyy, mutta tiedossa on, että kyseessä on yksi yritys. 

Päivitys klo 15: Turun Sanomat kertoo, että Paraisilla Ybbersnäsissä sijaitsevan Airiston Helmi Oy:n kiinteistön edestä on lähtenyt neljä pakettiautollista poliiseja.

TS:n mukaan Airiston Helmi on venäläisomistuksessa oleva yhtiö, jolla on kiinteistöjä Turun saaristossa. KRP ei vahvista STT:lle, liittyykö Airiston Helmi jotenkin tutkintaan.

–  En pysty millään tavalla vahvistamaan. Operaatio jatkuu edelleen ja todennäköisesti jatkuu huomennakin, kertoo rikostarkastaja Markku Ranta-aho KRP:stä STT:lle.

MTV Uutiset ei tavoittanut yhtiön edustajaa kommentoimaan tapahtumia, mutta paikalla olleen MTV:n kuvaajan mukaan alueella on edelleen poliiseja.

2. Pääkohde saaristossa - mutta missä?

Rikostarkastaja Markku Ranta-aho KRP:stä kertoo STT:lle, että saariston alue on etsintöjen pääkohteena.

–  Kotietsintöjä on tehty kohteena olevan yrityksen tiloissa. Saaristossa ja mantereella olevia yrityksen tiloja tutkitaan, Ranta-aho sanoo.

Ranta-aho ei kerro, missä päin saaristoa etsintöjä on tarkalleen tehty. KRP:n toiminta-alueelle Turun saaristoon on asetettu lentokieltoalue, josta saa hieman vihiä siitä, missä päin etsintöjä tehdään.

Lentokieltoalueen itäraja alkaa noin Paraisten kohdalta ja jatkuu länteen noin Korppoon keskustaan asti, kerrotaan Turun lennonjohdosta. Alueen pohjoisraja kulkee hieman Paraisten pohjoispuolella ja eteläraja Korppoo–Nauvo-linjan eteläpuolella. Karkeasti arvioituna alue on kooltaan noin 20 x 30 kilometriä.

Lentokielto alueella alkoi lauantaiaamuna kello 5, ja kielto on alustavasti asetettu maanantaihin kello 15:een asti.

3. Useita ihmisiä etsitään - mutta keitä he ovat?

Koska operaatio on vielä kesken, hän ei pysty kertomaan, onko ketään otettu kiinni tai minkä maan kansalaisia epäillyt ovat.

Hän ei myöskään kertonut, kuinka monta epäiltyä jutussa on.

–  Epäiltyjä on useita, enemmän kuin yksi henkilö, hän paljastaa.

4. Mitä poliisi tarkalleen etsii?

Rikostarkastaja Markku Ranta-aho kertoo IS:lle, että etsintöjen kohteena on normaali rahanpesuun liittyvä materiaali.

– Kirjanpidot, tositteet, materiaali joka liittyy yrityksen liiketoimintaan. Ne ovat ensisijaiset mielenkiintoiset kohteet meille.

5. Operaatiossa mukana monta tahoa

KRP saa kotietsintöihin tukea muun muassa Lounais-Suomen poliisilaitokselta ja Rajavartiolaitokselta. Kaikki tiedotus on siirretty keskusrikospoliisille.

–  Tämä on hyvin hankala ja haastava kohde meille, koska kohde on hajallaan saaristossa. Sen takia olemme pyytäneet virka-apua.

Operaatiossa on käytetty apuna Merivartioston aluskalustoa.

–  On myös pientä lentotoimintaa. Meillä on pari kertaa ollut kopteri ilmassa, pitää saada siirrettyä porukkaa paikasta toiseen.

Yhteensä henkilöstöä osallistuu operaatioon noin sata. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.