KRP:n jättioperaatio Turun saaristossa herättää kysymyksen: Miksi talousrikosetsintään tarvittiin valtava määrä aseistautuneita ja kommandopipoisia poliiseja?

0:54

Keskusrikospoliisin suuri operaatio Turun saaristossa on herättänyt valtavasti huomiota tänä viikonloppuna. Etsintäoperaatiossa on ollut mukana reilusti yli 100 henkilöä.

Suuri osa mukana olleista poliiseista liikkui saaristossa aseistautuneena ja kommandopipot päässään.

Krp on kertonut jättioperaation liittyvän talousrikostutkintaan, joka alkoi jo puoli vuotta sitten. Tänä viikonloppuna toteutetusta suuresta etsintäoperaatiosta päätettiin muutama viikko sitten.

Erityisesti poliisien naamioituminen ja varustus on herättänyt ihmetystä. Krp:n mukaan se arvioitiin tarpeelliseksi.

– Lounais-Suomen poliisi on johtanut kenttätoimintaa ja olisiko syy naamioitumiseen ollut siinä, että on haluttu, ettei poliiseja tunnisteta. Normaali aseistus kuuluu poliisin varustukseen ja nyt näkyvillä on ollut myös tukiaseita, Krp:n rikostarkastaja Markku Ranta-aho kertoo.

Ranta-ahon mukaan aseistautuminen ei ole kuitenkaan liittynyt siihen, että poliisilla olisi ollut syytä pelätä vastarintaa tutkittavien henkilöiden taholta.

– Mitään voimakkaampaa vastarintaa ei ole pelätty. Tämä on ollut iso operaatio ja alueita on jouduttu sulkemaan. En usko, että poliisin kenttätoiminnassa on ollut mitään ihmeellistä, vaikka varmasti se näytti massiiviselta, Ranta-aho sanoo.

Huomattava määrä takavarikointeja

Keskusrikospoliisi saa jättioperaation Turun saaristossa valmiiksi sunnuntai-iltaan mennessä.

Tähän mennessä poliisi on takavarikoinut eri kohteista huomattavan määrän asiakirjoja, sähköisiä tallennusvälineitä, muistikortteja ja muistitallenteita.

Keskusrikospoliisissa ryhdytään tutkimaan niitä heti, kun etsintäoperaatio saadaan päätökseen.

Operaatio liittyy talousrikostutkintaan, jossa suomalaisessa osakeyhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä. Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta ja törkeää kirjanpitorikosta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Etsintöjä useissa kohteissa

Poliisi on tehnyt kotietsintöjä tämän viikonlopun aikana noin 13 eri kohteeseen saarissa ja mantereella Turun saaristossa.

Krp ei ole vahvistanut yrityksen nimeä. Operaation voi kuitenkin olettaa liittyvän venäläistaustaiseen Airiston Helmi Oy:hyn, jonka Paraisilla Ybbersnäsissä sijaitsevalle kiinteistölle saapui eilen useita poliisin autoja.

Yhtiön päätoimiala on julkisten rekisteritietojen mukaan kiinteistöhallinto, ja sillä on useita kiinteistöjä Turun saaristossa.

MTV Uutiset yritti tavoittaa tänään yrityksen johtoa, mutta kaikkien henkilöiden puhelimet ovat kiinni.

Kolme kiinniotettu

Poliisi on ottanut kolme henkilöä kiinni viikonlopun etsintäoperaation aikana, mutta Ranta-aho ei kerro heidän ikiään, sukupuoliaan tai kansallisuuksiaan.

– He kaikki ovat osallisia yrityksessä tai yrityksen toiminnassa, Ranta-aho toteaa.

Kaksi henkilöistä otettiin kiinni lauantaina päivällä, kolmas henkilö myöhään lauantai-iltana. Heitä on kuulusteltu, mutta poliisi ei kerro mitään kuulustelujen sisällöstä.

Kaikki kolme otettiin kiinni etsittävän alueen sisältä eri paikoista. Poliisin mukaan kiinniotot sujuivat rauhallisesti.

Kiinniotettujen lisäksi poliisi on kuulustellut neljä muuta ihmistä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jättioperaatiota suunniteltiin pitkään

Keskusrikospoliisi suunnitteli jättimäistä operaatiotaan useita viikkoja ja päivä oli päätetty etukäteen. Eilen riehunut Mauri 18-myrsky ei vaikuttanut millään tavalla poliisin operaatioon, koska sitä ei voinut ennakoida, kun päivämäärästä päätettiin.

– Lähtökohtaisesti tiedettiin, että poliisi ei pärjää yksin, vaan tarvitsimme apua Merivartiostolta, Rajavartiolaitokselta ja Lounais-Suomen poliisilta. Tämä tehtiin yhteistyössä eri viranomaisten kanssa.

Alueelle määrättiin lentokielto, koska poliisi tarvitsi etsintöihin helikoptereita. Puolustusvoimat puolestaan auttoi operaation huollossa ja antamalla kalustoapua.

Keskusrikospoliisinkin mittakaavassa kyse on isosta operaatiosta. Poliisi joutui pohtimaan tarkasti sen, milloin operaatiosta tiedotetaan julkisuuteen, koska kohteille ei voinut paljastaa etsinnästä etukäteen.

– Totesimme, että ensimmäinen tiedote on laitettava mahdollisimman aikaisin, koska tiesimme operaation herättävän huomiota saaristossa, jossa asuu ja oleskelee paljon ihmisiä.

– Emme halunneet, että ihmiset ajattelevat, että nyt on sota syttynyt, koska kyse oli vain poliisioperaatiosta, vaikka se ei ihan tavanomaiselta näyttänytkään, Ranta-aho perustelee.

Poliisi lähetti tiedon operaatiosta lauantaiaamuna heti sen jälkeen, kun etsintä oli alkanut.

Lukuisia rikosnimikkeitä

Krp epäilee, että suomalaisen osakeyhtiön toiminnassa on pesty rahaa usean miljoonan euron edestä. Yritys on rekisteröity Suomeen, mutta sen omistus on ulkomailla toisessa EU-maassa.

Poliisi on tehnyt tutkinnan aikana oikeusapupyyntöjä Eurooppaan ja Euroopan ulkopuolelle, mutta se ei kommentoi tarkemmin minne.

Verohallinto on ollut keskusrikospoliisin mukana selvittelyissä.

Pääepäilynä on nyt törkeä rahanpesu ja törkeä veropetos, mutta poliisin mukaan juttuun liittyy myös lukuisia muita, pienempiä rikosnimikkeitä.

– Tässä tutkitaan myös sitä, onko yrityksen tonteille rakennettu laittomilla tavoilla ja onko rakennustöissä käytetty pimeää työvoimaa, Ranta-aho kertoo.

Krp:n mukaan suojeluspoliisi ei ole ollut mukana tutkinnassa.

Helsingin Sanomat kertoi eilen illalla nimettömään sotilaslähteeseen viitaten, että Puolustusvoimat ja suojelupoliisi ovat tarkkailleet Airiston Helmeä jo vuosia. Lehden haastatteleman Puolustusvoimien upseerin mukaan "ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet". 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja