Mainos

Krp etsii jälleen kadonneita somalilapsia

Keskusrikospoliisi on aloittanut uudelleen somalilasten katoamistapausten selvittämisen. Tällä hetkellä kateissa on 142 lasta. Nuorimmat ovat 5-6 -vuotiaita.

Krp selvitti somalilasten katoamistapauksia edellisen kerran pari vuotta vuotta sitten. Sen jälkeen katoamistapauksia on kertynyt kolmisenkymmentä.

Keskusrikospoliisi

Katoamisissa on kyse turvapaikanhakijoina Suomeen tulleista alle 18-vuotiaista lapsista. Keskusrikospoliisi on avannut tutkimukset uudestaan kolmen vuoden tauon jälkeen. Rikoskomisario Per Ehrstenin mukaan tutkimukset aloitettiin uudelleen, sillä tapauksia on tullut lisää. Hänen mukaansa viranomaiset ovat huomanneet, että lapset ovat muuttaneet johonkin mutta kukaan ei tiedä, minne. Ongelma vaivaa etenkin pääkaupunkiseutua. Ehrstenin mukaan tutkimusten tärkein tehtävä on selvittää lasten olinpaikka mutta myös katoamisiin liittyvät mahdolliset rikokset selvitetään.

Kaksi vuotta sitten tehdyssä selvityksessä poliisi onnistui löytämään 110 kadonneesta lapsesta 32. Tuolloin puolet löytyi Suomesta ja melkein kaikki muut muista Pohjoismaista. Tuolloin kävi myös ilmi, että lapsia käytettiin jossain määrin pelinappuloina perheenyhdistämisohjelmissa. Lapsi saattoi saada Suomessa yhden perheen ja sen jälkeen hän siirtyi Ruotsiin, jossa esiintyi toisella nimellä.

Suomessa kaikenikäisiltä turvapaikan hakijoilta voidaan ottaa sormenjäljet. Ongelmana on kuitenkin se, että esimerkiksi Ruotsissa alle 14-vuotiaalta ei saa sormenjälkiä ottaa.

Selvitykset lasten kohtaloista on määrä saada valmiiksi lokakuun loppuun mennessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.