Krooninen väsymys hahmottumassa sairaudeksi

Eilen tiedekeskus Heurekassa luennoinut sisätautien erikoislääkäri Susanna Halonen Oulun yliopistollisesta sairaalasta totesi, että krooninen väsymysoireyhtymä on vakava sairaus, josta toipuminen on vuosien prosessi ja josta täydellinen paraneminen on harvinaista.

Halosen mukaan vasta viime vuosina on tultu jokseenkin vakuuttuneeksi siitä, että kroonisen väsymyksen takana on suuri määrä eri oireita, kokonainen oireyhtymä.

Suomessa kroonisella väsymyksellä ei kuitenkaan ainakaan vielä ole omaa taudin numerokoodia.

Krooninen väsymysoireyhtymää sairastaa arviolta kolme prosenttia väestöstä. Tauti on yleisempi naisilla kuin miehillä, ja tyypillisesti se esiintyy 20-40-vuotiailla henkilöillä. Sairaus voi jopa invalidisoida osan potilaista. Lapset ja nuoret paranevat siitä aikuisia nopeammin; lapsilla taudin kestoaika on keskimäärin 4,5 vuotta ja aikuisilla tätäkin pidempi.

Kysymyksessä on krooninen väsymysoireyhtymä, jos vaivana on ainakin neljä seuraavista oireista: usein lievä noin 38 asteen kuume, lyhytkestoinen muistin ja keskittymiskyvyn huononeminen, kurkkukipu, kaula- ja kainaloimurauhasten arkuus, lihas- ja nivelkivut, depressio-oireita, uudentyyppinen päänsärky, se että unikaan ei poista väsymystä, rasitusta seuraava pitkäaikainen väsymys, sekä ärtyneisyys ja valoherkkyys.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat