Kritiikki sote-lakipakettia kohtaan kiihtyy – nyt raivostuivat ulkoistuskunnat: "Demonisoidaan yksityisiä palveluntarjoajia"

Kuntien rahoitus on suuri huoli sote-uudistuksessa 2:05
Kuntien rahoitus on suuri huoli sote-uudistuksessa.

"Esitystä valmisteltaessa ei ole kuultu ainuttakaan ulkoistuksen tehnyttä kuntaa". 20 sosiaali- ja terveydenhuollon ulkoistuksia tehnyttä kuntaa vaatii valtioneuvostoa selvittämään, miten ulkoistukset ovat kunnissa vaikuttaneet.

Kuntien kannanoton mukaan sote-uudistuksen keskeisinä elementteinä on sote-maakuntien perustaminen sekä kielto tehdä laajoja sopimuksia sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamisvastuun siirtämisestä yksityiselle toimijalle sekä yksityisen toimijan palveluksessa olevan lääkärin toimivallan voimakas rajoittaminen julkisesti rahoitetuissa palveluissa. 

"Tässä nyt demonisoidaan yksityisiä palveluntarjoajia"

Kunnissa ei riitä ymmärrystä lakipaketille.

– Tuntuu, että tässä nyt demonisoidaan yksityisiä palveluntarjoajia, ilman että olisi kuultu kokemuksia toimivista järjestelyistä, toteaa Pyhtään kunnajohtaja Jouni Eho.

Kuntien johtajat toteavat, että "Suomessa on toteutettu jo kymmeniä sote-palvelujen laajoja ulkoistussopimuksia. Mikään näistä järjestelyistä ei ole johtanut siihen, että järjestämisvastuussa oleva kunta tai kuntayhtymä ei olisi kyennyt huolehtimaan perustuslain 19 §:n 3 momentin edellyttämällä tavalla järjestämisvastuunsa toteuttamisesta. Päinvastoin."

"Se kaventaisi merkittävästi kuntien mahdollisuutta valitapalvelujen järjestämisen kannalta paras mahdollinen malli"

Mitä sote-lakipaketin läpimeno tällaisenaan tarkoittaisi teidän kaltaisille kunnille?

– Se kaventaisi merkittävästi kuntien mahdollisuutta valitapalvelujen järjestämisen kannalta paras mahdollinen malli, sanoo Eho.

Kannanoton mukaan sote-palvelujen ulkoistamisen perusteena on aina ollut järjestäjänä toimivan kunnan huolellinen analyysi siitä, että ulkoistaminen on paras ratkaisu perustuslain mukaisten riittävien yhdenvertaisten palvelujen varmistamisessa kunnan asukkaille. 

"Kuntalaiset ovat olleet terveyspalveluihin erittäin tyytyväisiä"

Kuntajohtajien mukaan "Kaikkien ulkoistusten avulla on parannettu palvelujen saatavuutta sekä hillitty kustannusten kasvua, ja siten kyetty säilyttämään lähipalvelut kustannusvaikuttavalla tavalla."

– Pyhtään näkökulmasta olemme käytännössä onnistuneet jäädyttämään sote-kustannusten nousun vuodesta 2015, kun sopimus astui voimaan. Samoin kuntalaiset ovat olleet terveyspalveluihin erittäin tyytyväisiä, Pyhtään Eho tiivistää. 

Vetoomuksessa muistutetaan, että palvelujen järjestämisestä vastuussa olevalla kunnalla on myös aina mahdollisuus purkaa sopimus, mikäli palvelut eivät toimi sovitulla tavalla.  

"Yleensä tällainen parhaiden käytäntöjen läpikäynti antaa hyvän pohjan päätöksentekoon. Se on nyt täysin ohitettu"

Kunnissa ärsyttää myös se, että kuntia ei ole heidän mukaansa kuultu lakivalmistelun yhteydessä.

"Hyvään hallintotapaan kuuluu selvittää mitä vaikutuksia esityksellä on. Esitystä valmisteltaessa ei ole kuultu ainuttakaan ulkoistuksen tehnyttä kuntaa", todetaan kuntien yhteisessä vetoomuksessa. 

– Yleensä tällainen parhaiden käytäntöjen läpikäynti antaa hyvän pohjan päätöksentekoon. Se on nyt täysin ohitettu, Eho toteaa.

Kannanotossa mukana ovat Pyhtään lisäksi Parkano, Alavus, Jämsä, Kinnula, Kristiinankaupunki, Kuortane, Kärsämäki, Lumijoki, Puolanka, Rantasalmi, Rääkkylä, Siikalatva, Soini, Sulkava, Sysmä, Posio ja Mänttä-Vilppula.

Lue myös:

    Uusimmat