Mainos

Kristian Kuusela, 36, teki historiaa MM-kultaleijonissa – mutta minkä takia Jukka Jalonen kehuu häntä niin vuolaasti?

1:07
Kristian Kuusela laittoi kiekon reppuun MM-kisojen ottelussa Isoa-Britanniaa vastaan.

Kristian Kuusela oli yksi viime kevään suomalaisista kiekkotarinoista. Vähintään pienehkö yllätysvalinta, historiallinen debyytti ja lopulta kasvu Leijonien kultajoukkueen luottopelaajaksi. Kaikki tämä kokeneen pelaajan mandaatin alla.

Kuin viini. Paranee vanhetessaan.

– Uhh, kuuluu toisen maajoukkuepelaajan suusta, kun klassinen sanonta kajahtaa ilmoille.

Kristian Kuusela ei kuule tätä ensimmäistä kertaa.

– En mä sitä ainakaan itse käytä! Kuusela naurahtaa heitosta MTV Urheilulle.

Klisee?

Itsestäänselvyys?

Vaiko sittenkin fakta?

– Kyllähän se on niin, että oman urani parhaat tai ainakin paremmat vuodet ovat tulleet nyt, kun olen ollut kokeneempi pelaaja. Totuushan se on, Kuusela nyökyttelee päätään.

Kuuselan tarina sai äärimmäisen kauniin vivahteen viime toukokuussa. Hän oli yllätys, kysymysmerkki ja lopulta kulissien sankari.

Usko meinasi jo mennä

Moni ihmetteli, kun Kuuselan nimi oli mukana Leijonien kevään MM-kisajoukkueessa.

Miksi Jukka Jalonen päätyi 36-vuotiaaseen ensikertalaiseen?

Kisojen alkuhetkillä pessimistit saivat bensaa koneeseensa. Kuusela ei mahtunut ensin pelaavaan kokoonpanoon. Piakkoin sauma aukesi.

Tästä alkoi yksittäinen juoni sensaatiomaisen tarinan sisällä.

– Kun hän pääsi kentälle, niin häneltä nähtiin hyvin nousujohteinen turnaus. Hän oli todella hyvä viimeisen viikonlopun aikana. Hän oli tärkeä pelaaja meidän joukkueellemme, Leijonien päävalmentaja Jalonen sanoo Kuuselan merkityksestä.

Jalonen myöntää, ettei Kuusela ollut mitenkään kirkossa kuulutettu valinta.

– Se, että hän sai tuollaisen mahdollisuuden, ei tullut helpolla. Kyseessä ei ollut mikään simppeli juttu, Jalonen sanoo jälkikäteen.

Mutta niin vain hän oli mukana kevään turnauksessa. Vaikka välillä hänen uskonsa on ollut koetuksella.

– Tuossa tuli pätkiä, joissa en ollut käytännössä ollenkaan maajoukkueen mukana. Sitä on ehtinyt luulla, että maajoukkuepelit ovat jo ohi, Kuusela sanoo avoimesti.

– Mutta sitten kun pääsi MM-kisatasolle mukaan, niin olihan se… melkoista. Tuo kertoo siitä, että on tehnyt oikeita asioita, Kuusela jatkaa.

Kuusela kirjoitti kiekkohistoriaa, kun hän hyppäsi ensikertaa jäälle Slovakiassa. Hänestä tuli Leijonien kautta aika-ajojen vanhin MM-kisatason debytantti.

Turnauksen loppuvaiheilla Kuusela oli Leijonien tärkeimpiä pelaajia. Hän oli jäällä ratkaisuhetkillä. Oli Leijonat sitten tappiolla tai johdossa.

Kuusela nousi maajoukkueen luottosoturiksi.

”Hän tekee vain jatkuvasti oikeita ratkaisuja”, Leijonien valmennusjohdon jäsen ihmetteli jälkikäteen kokeneen hyökkääjän otteita.

Arvostuksen kohde

– ”Krisse” on ollut vuosikausien ajan huippupelaaja seurajoukkuetasolla. Hän tietää, mitä voittaminen vaatii. Hän on viimeisen päälle joukkuepelaaja. Ja ennen kaikkea hän on älykäs pelaaja, Leijona-luotsi Jalonen jakaa vuolaita kehuja.

Jalonen on oikeassa. Niin pedantissa kuvailussa kuin historiaviittauksessaan.

Kuusela on ollut jo pitkään eliittipelaaja Liigassa.

Kotimaan kaukaloissa hänen tilastonsa ovat jäätävää luettavaa. 910 runkosarjapeliä, yli 600 pistettä (244+362=606). Peräti yhdeksän vähintään 40 pisteen kautta.

Tänä syksynä 19 peliä, 21 (9+12) pistettä. Kuuselan suoritustasosta on vaikka kuinka numeraalisia osoituksia.

Isoin kuva rakentuu kuitenkin siitä, mitä Kristian Kuusela on.

Persoona, joka pitää jalat maassa kehusateenkin alla. Mainitsee hänelle sitten oikeista ratkaisuista tai henkilökohtaisista uroteoista.

– Kaikessa yksinkertaisuudessaan yritän tehdä työt vain niin hyvin kuin pystyn, Kuusela tiivistää.

Hän on helposti lähestyttävä taho. Johtaja, suunnannäyttäjä.

– Uskon, että kaikki arvostavat häntä. Niin pelaajat kuin valmentajatkin, Leijona-luotsi Jalonen sanoo.

Malliesimerkki?

– Kyllä, monessa suhteessa, Jalonen nyökyttelee.

– Tykkäsin hänestä jo silloin, kun valmensin ensimmäistä kertaa maajoukkueessa. Hän oli silloin muutaman kerran mukana. Hänellä on sellainen luonne, että hän ei hirveästi selittele mitään. Jos homma ei toimi tai hän ei ole tyytyväinen tekemisiinsä, niin hän nostaa käden ylös ja sanoo, että oma moka tai oma vika. Että pitää parantaa.

– Siinä mielessä hän on erittäin helppo valmennettava. Hän on hyvin itseohjautuva pelaaja, Jalonen avaa koko malliesimerkkiajatusta.

Nyt Kuusela on iso mestari. Yksi 13:sta, jotka palaavat Leijona-nuttuun tänään alkavassa Karjala-turnauksessa.

– Keväästä jäi elinikäiset ystävyyssuhteet. On upeaa nähdä jätkiä täällä ja myös muitakin, jotka eivät olleet viime keväänä mukana. Tänne on aidosti kivaa tulla, Kuusela sanoo Karjala-turnauksen alla.

Itse paluun takana on iso syy.

– Hän on valtava osa Tapparan menestystarinaa, mutta merkittävintä on se, että hän käytti mahdollisuutensa hyväksi, kun hän pääsi keväällä kehiin. Sen takia hän on tänä päivänäkin mukana, Leijonien päävalmentaja Jalonen sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja