Jukka Jaloselta kova linjaus Leijonien tuntemattomammasta MM-debytantista – "Ihan NHL-tasoa"

Videolla Tulosruudun tuorein Leijonat-läpikäynti.

Jääkiekon kevään MM-kisat käynnistyvät perjantaina Tampereella ja Riiassa. Suomen joukkueesta löytyy nimekkäitä NHL-pelaajia sekä vielä isolle yleisölle hieman tuntettomampia yksilöitä. Yksi uudemman katraan suuruus on Ahti Oksanen, joka tekee MM-debyyttinsä 30 vuoden iässä. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen lataa Oksasesta sangen kovan näkemyksen pöytään.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Avausottelu Tshekki–Suomi pe 10.5. klo 21.20. Studio käyntiin jo klo 20.00!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

”Jouduimme tekemään todella vaikeita ratkaisuja.”

”Nämä olivat pitkään aikaan kovimpia valintoja.”

Nämä muotoilut toistuivat, kun Leijonien joukkuejohto kuvaili kevään haastavaa välihetkeä. Eli saumaa, missä Suomen MM-nippu lyötiin lopulliseen muottiin. Jalkeilla oli paljon, paljon laatupelaajia, joista moni piti lähettää kotiin.

Kaikki eivät mahtuneet mukaan 25 MM-pelaajan listalle.

Ahti Oksanen mahtui.

Nokia Arenan lehtereillä vastaan astelee leveästi hymyilevä mies. Oksanen ei kiertele: iloiseksi kääntynyt MM-valinta sai mielen kirkkaaksi.

– Onhan tämä hienoa. Vielä ensimmäinen kerta, kun on mukana. Hieno tunnustus, että pääsi huippupelaajien joukkoon mukaan, Oksanen toteaa MTV Urheilulle.

Jos kontekstia ja olemmassa ollutta kilpailutilannetta tarkistelee, Oksasen valintaa saattoi pitää pienimuotoisena yllätyksenä. Shokeeraava efekti katoaa, kun kuuntelee Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen perusteluja.

– Oksanen oli meidän leirityksemme paras kenttäpelaaja, jos tarkistelee ihan koko neljän viikon jaksoa, Jalonen toteaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Oksanen nyökyttelee hyväksyväisesti päätään, kun hän kuulee Jalosen arvion.

– Pelit menivät todella hyvin. Olin jokaisen taiston jälkeen erittäin tyytyväinen omaan tekemiseeni. Totta kai sitä jännitti vähän, että riittävätkö näytöt, kun mukana oli aika paljon mestaruuksia voittaneita pelaajia. Sitä pohti, että pystynkö murtautumaan uutena pelaajana kokoonpanoon. Hyvät pelit tuottivat tulosta ja se tuntuu erittäin hyvältä, Oksanen hymyilee.

”NHL-tasoa”

Miksi Oksanen oli pienimuotoinen yllätysvalinta? Tausta tulee poikkeavasta tarinasta.

Yksi tekijä liittyy ikään. Oksanen tekee MM-debyyttinsä vasta 30-vuotiaana. Hän on kulkenut moneen suomalaiseen kiekkoilijaan nähden hieman erilaista polkua.

Oksanen päätti lähteä nuoremmalla iällä Yhdysvaltojen yliopistosarjaan (NCAA), mistä hän päätyi farmivuoden jälkeen SaiPaan. Sitten mutka KHL-Jokereihin, paluu SM-liigaan ja KooKooseen, mutka Tshekkeihin ja mutka Ruotsiin, missä hän nyt pitää majaansa.

Ennen tätä kautta Oksanen oli pelannut vain kolme maaottelua. Hän ei kuulunut niin sanottuun Jukka Jalosen "vakiorinkiin".

– Viime vuosien aikana on tuntunut siltä, että peli on mennyt vain helpommaksi ja helpommaksi. Tuntuu siltä, että jäällä on enemmän aikaa, näkee peliä paremmin ja niin edelleen. Joskus isot kehitysaskeleet tapahtuvat 20 vuoden iässä. Mun kohdalla ne tulivat myöhemmin. Merkkejä on olemassa siitä, ettei suunta käänny ihan hetkeen, Oksanen perkaa.

Oksanen viittaa viime vuosien onnistumisiin. 22 maalia KooKoossa, 25 maalia tshekkiläisessä Mountfieldissä ja 20 maalia Ruotsin SHL-seura Oskarshamnissa. Tulosta on tullut.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen lataa Oksasesta kovan näkemyksen pöytään.

– Hän on isokokoinen kaveri, todella kova kamppailija, jolla on vahva maila ja joka on hyvin nälkäinen maalintekijä. Huippupelaaja kaikin puolin. Hän painaa kovalla asenteella menemään. Mun mielestä hän on ihan NHL-tason pelaaja. Mitä olen NHL-pelaajia nähnyt, niin hän ei häviä pätkääkään, kun puhutaan sen liigan normaalitason pelaajista, Jalonen lataa.

Miltä nuo Jalosen ylistävät sanat kuulostavat?

– Todella hyvältä. Onhan tuo todella iso kunnianosoitus. Olen kyllä aina tiennyt sen, että minulta löytyy riittävät asiat hyvän tason pelaamista varten. Palaset ovat loksahtaneet kohdilleen tässä viime vuosien aikana ja olen pystynyt muodostamaan hyvistä yksittäisistä asioista vahvan kokonaisuuden kasaan, Oksanen kuvailee.

Omaa juttua

Oksanen aloittaa MM-urakkansa kahden kokeneen arvokisakävijän viereltä. Hän muodostaa Leijonien nelosketjun Marko Anttilan ja Hannes Björnisen kanssa.

– He ovat hyvin rutinoituneita MM-kisapelaajia. Tiedämme oman roolimme ja tiedämme sen, mitä meiltä odotetaan. Tuohon tehtävään on aika helppo asennoitua. Ei tarvitse kuin hoitaa oma roolinsa niin hyvin kuin mahdollista, Oksanen kuvailee pestiään.

Isolle yleisölle Anttila ja Björninen ovat tuttuja tapauksia Leijonien viime vuosien menestysryhmistä. Nyt heidän rinnallaan nähdään uusi tarina ja uusi tapaus.

Mitä uskot, mitä Suomen kansa näkee sinulta tulevassa turnauksessa?

– Ykkösjuttu on se, että teen juuri sitä, mitä joukkue tarvitsee. Pystyn voittamaan kamppailuja sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Omassa pelissäni kokonaisvaltaisuus on isoin juttu, Oksanen perkaa.

Nelosketjun roolin lisäksi Oksanen kantaa vastuullista roolia Leijonien alivoiman puolella.

– Aina ei voi pelata ylivoimaa ja alivoima on voittamisen kannalta ihan yhtä tärkeässä asemassa. Jos sen pystyy hoitamaan hyvin, niin sitä tietää, että on auttanut joukkuetta voittamaan.

Oksasen kohdalla perjantaina eteen tulee iso hetki, kun hän pukee ensimmäistä kertaa Leijonien paidan päällensä MM-kisatasolla.

– Eiköhän perhe kömmi paikan päälle katsomaan tuota hetkeä, Oksanen huikkaa hymyissä suin.

Lue myös:

    Uusimmat