Krista Kiuru MTV:n erikoishaastattelussa: Tältä kova kritiikki ja avainministerin työ ovat tuntuneet – porilaisten kannustus auttanut jaksamaan

10:20
Videolla Krista Kiuru kertoo, miltä tuntuu olla porilainen ja miltä "koronakritiikki" on hänestä tuntunut – paljastaa myös lempimusiikkinsa

MTV Uutiset Live tapasi Krista Kiurun tämän kotikaupungissa, Porissa SuomiAreena-viikolla. Silminnähden rentoutunut ministeri kertoi, mitä tunteita korona-aika ja porilaisuus hänessä herättävät. 

Perhe- ja peruspalvelu Krista Kiuru (sd.) on käynyt kovan mankelin läpi viimeisen 1,5 vuoden aikana.

Hän on ollut avainroolissa Suomen koronakriisin hallinnassa, minkä vuoksi myös hänen päätöksensä ja linjauksensa ovat joutuneet arvostelun kohteeksi

Etenkin ravintoloihin ja maahantuloon liittyvät koronarajoitukset ovat olleet viime kuukausina rajunkin kritiikin kohteena.

Kysyttäessä, miltä kovakin kritiikki on ministeristä tuntunut, Kiuru ei anna ainakaan toistaiseksi järin syväluotaavaa vastausta.

– Kun kriisi meidät yllättää, meidän on vain katsottava tosiasioita silmiin – ei tässä muita vaihtoehtoja ole ollut. 

– On ollut pakko jaksaa ja tehdä töitä, hän kuvailee.

Ylpeäksi porilaiseksi itseään kuvaileva ministeri myöntää, että ikäviäkin päiviä on ollut. Mutta myös huonoina päivinä hän on pyrkinyt ajattelemaan positiivisesti. 

– Ikävänäkin päivänä yritän aina sydämeeni tavallaan jättää ne sanat siitä, että jonkunhan se olisi kuitenkin täytynyt huolehtia. Tällä kertaa se sattui osumaan omalle kohdalleni.

Yllä olevalla videolla ministeri Kiuru kertoo, miten porilaiset ovat kannustaneet kaupungin kasvattia koronakriisin aikana – katso ja kuuntele! 

"Ei tämä helppoa ole ollut"

Kiurun mukaan koronakriisissä haastavinta on ollut ne hankalat tilanteet, joissa on ollut vain pakko selviytyä ja pyrkiä eteenpäin. 

– Ei tämä mitään helppoa kuin heinänteko ole ollut. Ajattelen, että ainoa tapa suhtautua tähän oli painaa kohti kriisiä ahkeruudella. 

– Kovan onnen hetkellä ei auta muu kuin kääriä hihat ja minä kuljenkin mielelläni puolihihoissa, niin ei tarvitse käyttää aikaa hihojen käärimiseen, Kiuru veistelee. 

Olisiko Kiuru jättänyt ministerintehtävät, jos olisi tiennyt, millainen kriisi hänelle koituu hoidettavakseen?

Porilainen kansanedustaja uskoo, ettei kenenkään mielikuvitus olisi voinut riittää spekuloimaan, että myös Suomea kohtaa maailmanluokan kriisi, joka sulkee ihmiset koteihinsa. 

– Se, että turvaudutaan kahteen kertaan poikkeusolosuhteisiin ja valmiuslain käyttöön, kertoo varmasti suomalaisille siitä, että kuka näihin tunnelmiin hurjimmissaan peloissansa tai ajatuksissansa uskaltaisi ajatella, Kiuru pohtii.

”Kriisissä on monia kohtia, jotka varmasti närästävät”

Yksi koronakriisin avainministereistä ymmärtää, että kaikkiin hänen tai muiden päättäjien ja viranomaisten päätöksiin ei olla oltu tyytyväisiä. 

– Kyllä tässä kriisissä on monia kohtia, jotka varmasti närästävät – ainakin minua – ja olisi tietenkin ollut hienoa, jos olisimme voineet varautua tällaisiin asioihin paremmin, hän myöntää. 

Ministeri muistuttaa, että historia toistaa siinä mielessä itseään, ettei koronapandemian kaltaista maailmanlaajuista kriisiä ole kukaan osannut ennakoida. 

– Ei täällä ole ollut hallituksella tai minulla tai edes yksittäisellä kansalaisella mahdollisuutta siihen, että olisimme tässä kriisitilanteessa toisin.

Koronapandemia tulee ottaa vakavana oppimisen paikkana

Koronapandemian yksi suurimmista haasteista on Kiurun mukaan ollut se, että sen kehitystä on ollut vaikea ennustaa muun muassa virusvarianttien vuoksi. 

Kiuru näkee koronapandemian kuitenkin oppimisen paikkana tulevan varalle. 

Kenties pandemian aikana saadut opit auttavat varautumaan tulevaisuudessa vastaavanlaisiin kriiseihin, jotta kaikkea ei tarvitse oppia kantapään kautta. 

Hänen mukaansa Suomessakin on vakavissaan varauduttava siihen, että koronaviruksen kaltaiset tartuntataudit saattavat yleistyä. 

– Ja vaikka meillä on ollut näitä läheltä piti -tilanteita muidenkin virusten osalta, niin kyllä varautuminen kaikkeen tähän on a ja o. 

– Pitää vakuuttavasti saada aikaan yhteisiä suunnitelmia siitä, mitä tehdään, kun paha yllättää ja kun kova onni meitä vaani, Kiuru toteaa. 

Kaikki suomalaiset ovat olleet kovilla kriisin aikana

Hän korostaa MTV Uutiset Liven haastattelussa, että kaikki ovat kriisin aikana olleet kovilla: sekä hän, hallitus että koko Suomen kansa. 

– Kyllä me kaikki olemme joutuneet ahkerasti olemaan mukana tämän kriisin hoidossa, kukin tavallaan. 

– Minua on koeteltu, mutta niin on koeteltu kaikkia Suomessa. 

Vaikka koronatilanne on kriisin aikana elänyt laidasta laitaan, Kiurun mukaan Suomi on onnistunut kriisinhallinnassa.

– Ei tämä pöllömmin ole mennyt ja se kertoo myös siitä, että kaikki ovat omalta osalta olleet mukana. 

Kiurun mukaan Suomessa on saavutettu eräänlainen työvoitto koronan suhteen. 

Tällä ministeri viittaa siihen, että Suomen yhteiskunta on avautunut hiljalleen, ja suomalaiset ovat päässeet kauan kaipaamiensa palveluiden – kuten kulttuurin – pariin. 

– Nautitaan nyt siitä, että pienimuotoisia tapahtumia eri puolilla Suomea on. 

– Käydään terveysturvallisesti nauttimassa siitä, mikä Suomessa on parasta, eli kesästä ja lähipiirin yhdessäolosta. 

Tukea ja kannustusta porilaiselle Porista

Ministeri Kiuru on kotoisin Porista. Hänen mukaansa porilaiset ovat ”oma rotunsa”. Kiuru kuvailee porilaisten olevan suorapuheisia ja räväkästi asioihin tarttuvia toimijoita.

– Sanotaan, että porilainen on aina sellainen aikanainen, aina on pitänyt saada aikaiseksi. 

– Olemme reilusti, puhtaasti ja suoraa ylpeitä Porista ja porilaisuudesta, hän toteaa hymynkare huulillaan. 

Porin kaduilla kävellessään Kiuru saa omien sanojensa mukaan olla suhteellisen rauhassa. Hänen mukaansa porilaiset eivät lähesty, ellei ole oikeasti asiaa. 

Ministerin mukaan porilaiset ovat kannustaneet ja tsempanneet häntä raskaan koronakriisin aikana, ja se on lämmittänyt porilaiskansanedustajan mieltä ja kannustavat kommentit auttavat jaksamaan raskaan arjen keskellä. 

– Porilaiset ovat omansa puolta pitäneet. Saan hyvin paljon kannustusta ja iloisia viestejä kotikaupungissa liikkuessani. 

– Ihmiset ovat hengessä mukana, ja sitä porilaiset parhaimmillaan ovat. Olemme myös jääkiekkokaupunki, joten meille on tärkeää kannustaa omiamme, Kiuru sanoo pontevasti. 

Ministeri Krista Kiuru paljasti MTV Uutiset Livelle, millaisesta musiikista hän pitää. Katso video, niin tiedät, osuuko oma musiikkimakusi yksiin ministerin kanssa! 

Yhteistyössä:

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja