Kulisseissa puhutaan jo "Krista Kiurun kostosta" – juuri lievennetyt matkustusrajoitukset uhkaavat kiristyä tulkintakikkailulla

1:46
Asiaa käsiteltiin seitsemän uutisissa.

MTV:n uutisten tietojen mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) aikoo uudelleen kiristää eduskunnan juuri helpottamia matkailurajoituksia Suomeen. Hallituksessa on asiasta riidelty ja matkailuala odottaa ilmeisesti tiistaina tehtävää päätöstä perin pohjin pettyneenä.

Eduskunta hyväksyi viime töinään ennen kesätaukoa lain, jolla oli tarkoitus helpottaa Suomeen kohdistuvaa matkailua. Laissa määritellään rokotusten, sairastetun taudin ja ennakko- ja maahantulon jälkeisten testien vaikutuksen Suomeen tulon pelisääntöihin.

Merkittävää oli se, että matalan koronan ilmaantumisluvun maista Suomeen voisi matkustaa edelleen vapaasti. Nykyinen matalan ilmaantuvuuden raja on 25 koronatapausta 14 vuorokaudessa 100 000 asukasta kohti. EU:n komission suositus matalaksi ilmaantumisluvuksi tosin on 50 eli huomattavasti lievempi, ja sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tiettävästi puhuttiin rajan lieventämisestä myös Suomessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja ministeri Krista Kiuru ajavat nyt rajaksi ennätystiukkaa 10 koronatapausta 100 000 asukasta kohti. Näin matkustusrajoitusten helpotus vesittyisi merkittävästi.

Se on mahdollista, koska matalan ilmaantuvuuden määrittely jätettiin hallitukselle asetuksella määrättäväksi. Sote-valiokunnassa ei ilmeisesti tullut kenellekään mieleen, että turvallisten maiden määritelmä voisi rokotus- ja koronatilanteen paranemisesta huolimatta myös pienentyä.

Kiurun ajama raja on keinotekoisen alhainen, sillä sen perusteella edes suuressa osaa Suomea ei ole matalan ilmaantuvuuden alueita. Viime aikoina esimerkiksi HUS-alueella luku on ollut 64 paikkeilla, Pohjois-Hämeessä 55 ja Varsinais-Suomessa 37.

Onko kyseessä Kiurun kosto?

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta lievensi hallituksen alkuperäistä esitystä matkustusrajoituksiksi useasta kohtaa.

Yksi merkittävä muutos oli se, että yhden rokoteannoksen saaneet voisivat tulla Suomeen ilman ennakkotestiä ja yhdellä testillä maahantulon jälkeen.

Valiokunnan demarijäsenet vastustivat muita lievennyksiä hallituksen esitykseen paitsi lain voimassaolon lyhentämistä lokakuun puoliväliin asti.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ovat jo pitkään olleet eri linjoilla matkustusrajoitusten tiukkuudesta.

Näkemyseroja on myös hallituspuolueiden välillä ja jopa niiden sisällä. Tähän asti Kiurun tiukka rajoituslinja on aina voittanut pääministeri Sanna Marinin (sd.) tuella. Sote-valiokunnan tekemät muutokset olivat poikkeus Kiurun kurilinjasta.

Hallituksen kulisseissa epäilläänkin, että nyt Kiuru kostaa sote-valiokunnalle alkuperäisen lakiesityksen lieventämisen.

Matkailuyrittäjät, Finnair ja varustamot kärsivät

Korona-rajoitusten lähes henkihieveriin ajama matkailuala odottaa tiistaina annettavaa asetusta kauhua ja kiukkua täynnä. Tilanne näytti melkein jo vähän helpottavan, mutta nyt näyttää, että voikin käydä päinvastoin.

Esimerkiksi Finnairille matalan ilmaantuvuusrajan pudottaminen 25:stä 10:een merkitsee sitä, että lennot liikenteellisesti tärkeistä Saksasta ja Italiasta jäävät rajoitusten piiriin. Myös Itävalta, Tshekki, Slovakia ja Japani eivät pääse turvallisten maiden joukkoon.

Varustamot puolestaan ehtivät jo toiveikkaasti iloita Viron ilmaantuvuusluvun lähestyvän 25:ttä, mutta nyt maali näyttää taas karkaavan.

Kritiikki saattaa olla rajua, jos esitys kiristyksistä tiistaina toteutuu.

Eduskunnan perjantaina hyväksymät koronamääräykset Suomeen matkustaville ovat voimassa lokakuun puoliväliin asti. Hallitus voi kuitenkin milloin hyvänsä muuttaa turvallisten maiden eli matalan ilmaantuvuuden maiden määritelmää, jos niin haluaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja