Mainos

Kreml jatkaa median suitsimista

Moskovassa ilmestyvästä The Exile -nimisestä englanninkielisestä lehdestä on tulossa Venäjän sananvapauden suitsimiskampanjan viimeisin uhri. Lehti on ajautumassa vararikkoon, koska sen taustalla olevat rahoittajat ovat pelästyneet Venäjän viranomaisten toimitukseen tekemää tarkastuskäyntiä.

Samaan aikaan toisaalla Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on uhannut Kremlin kostolla maita, joissa venäjänkielinen lehdistö puolestaan on joutunut ahtaalle. Medvedev ei maininnut maita nimeltä, mutta hänen arvellaan tarkoittaneen Ukrainaa, Viroa, Latviaa, Liettuaa ja Turkmenistania, joissa venäjänkielinen väestö ei ole ollut suosittua Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen

The Exile -lehden ajojahti alkoi parisen viikkoa sitten, jolloin toimitus sai viranomaisilta epämääräisen faxin, jossa ilmoitettiin odotettavissa olevasta tarkastuskäynnistä. Sen tarkoituksena oli kuulemma selvittää, onko lehti rikkonut medialakeja, sen tarkemmin yksilöimättä syitä epäilyyn. Viikkoa myöhemmin nelihenkinen virkamiespartio saapui toimitukseen esittämään kysymyksiä. He ottivat myös mukaansa The Exile -lehden numeroita "asiantuntija-analyysia" varten. Tieto erityisvierailusta kantautui rahoittajien korviin, ja nyt lehden kassa on tyhjä, eikä palkkoja ole voitu maksaa. Toimitus on vedonnut lukijoihin tukilahjoitusten toivossa.

Kaksi kertaa viikossa ilmestyvä The Exile on jäänyt jo ilmestymättä kerran, ja lehden perustajan ja päätoimittajan Mark Amesin mukaan vain ihme voi enää pelastaa sen.

Venäjän demokratisoitumiskauden loppuvaiheessa vuonna 1997 perustettu The Exile on tullut tunnetuksi suvaitsevuuden rajojen testaajana Venäjällä. Sen gonzo-tyyliin kirjoitetut artikkelit ovat käsitelleet huumeita, prostituutioita ja Moskovan yöelämää kärkevien poliittisten analyysien rinnalla. Lehti on myös retostellut yksittäisiä ihmisiä. Esimerkiksi The Washington Post -lehden Moskovan kirjeenvaihtaja Peter Finn on joskus ollut pilkan kohteena lehden sivuilla, mutta on silti pahoillaan lehteä uhkaavasta sulkemisesta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.