Mainos

Kreikka pelkää IMF:n tiukentavan linjaansa

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajan Dominique Strauss-Kahnin pidätys vaikuttaa Kreikan ja Portugalin pelastusyrityksiin pahan kerran, vaikka EU-johtajat vakuuttavat tukihankkeiden kulkevan vanhoilla raiteillaan skandaalista huolimatta.

Avainkysymys on, miten IMF:n linja muuttuu Strauss-Kahnin poistuttua kuvioista.

Vakiovastaus on, ettei mitenkään. Strauss-Kahnin varamiestä, yhdysvaltalaista John Lipskyä pidetään kuitenkin tiukempana tukiehdoissa kuin seksirikossyytteisiin sotkeutunutta pääjohtajaa.

Kreikkalaismedian reaktiot puhuvat paljon. Kreikkalaiset ovat sitä mieltä, että maa on menettänyt tärkeän liittolaisen neuvoteltaessa uusista kymmenien miljardien eurojen tukilainoista. Muun muassa vasemmistolainen Eleftherotypia-lehti odottaa IMF:n koventavan linjaansa.

Syy käsitykseen Strauss-Kahnin pehmeämmästä suhtautumisesta Kreikkaan on puoluepolitiikassa. Hän on sosialisti kuten Kreikan pääministeri George Papandreou.

Strauss-Kahn oli johtava ehdokas Ranskan uudeksi presidentiksi. Hän epäilemättä näki itsensä jo Euroopan sosialistien uutena johtohahmona, eivätkä siihen rooliin sovi liian tiukat markkinaliberaalit leikkaukset.

Hidasta ja halutonta

Useimmat EU-maat ovat arvostelleet jo Kreikan hallitusta liian hitaista ja haluttomista uudistuksista 340 miljardin euron velan supistamiseksi. Uutta lainapakettia suunnitellaan ensi vuodelle, ja sen ehdoista on tulossa huomattavasti tiukemmat kuin viime vuonna myönnetyn paketin.

Kreikkaa vaaditaan muun muassa nopeuttamaan valtionyhtiöiden yksityistämistä ja valtion omaisuuden myyntiä, mikä herättää ankaraa vastustusta sosialistipuolueessa.

Jos kreikkalaisten tulkinta Strauss-Kahnin pehmeämmästä linjasta pitää paikkansa, Lipskyn nousu kriittisillä hetkillä hänen sijaisekseen on omiaan tiivistämään EU:n ja IMF:n yhteispeliä.

Samalla Kreikan liikkumavara pienenee entisestään. Valtio ei kykene lainaamaan rahaa yksityisiltä markkinoilta, ja lompakko uhkaa tyhjentyä viimeistään ensi vuonna, mikä luo pakon saada aikaan jonkinlainen ratkaisu.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.