Mainos

Kreikka hyväksyi EMU-budjetin

Kreikan pyrkimykset päästä mukaan Euroopan talous- ja rahaliittoon edistyivät merkittävästi parlamentin hyväksyttyä poikkeuksellisen tiukan budjettiesityksen ensi vuodelle.

Aamuyöllä hyväksyttyä budjettia pidetään kireimpänä 15 vuoteen, ja sen aikaansaaminen on ollut vaikeata mm. yli kolme viikkoa kestäneiden laajojen lakkojen vuoksi. Lakkoja ovat järjestäneet mm. maanviljelijät ja merimiehet.

Sosialistihallituksen budjettiesityksen puolesta äänesti 160 kansanedustajaa ja vastaan 136. Pääministeri Costas Simitiksen mukaan Emun edellyttämä kireä talous ja valtion budjettialijäämän supistaminen ovat välttämättömiä, jottei Kreikka joutuisi erityksiin muista EU-maista.

Hallituksen tavoitteena on supistaa valtionvelka nykyisestä 7,6 prosentista ensi vuonna 4,2 prosenttiin kansantuotteesta. Budjettivajeen supistaminen edellyttää mm. uusia veroja ja maksuja.

Tiesulut puretaan

Kreikan maanviljelijät päättivät tänä aamuna äänestyksen jälkeen purkaa tiesulut. Myöhemmin päivällä maanviljelijöiden on määrä antaa tiedote, jossa kerrotaan, poistetaanko sulut lopullisesti vai vainko joulun ajaksi.

Tshessalonikin alueen maanviljelijöden komitea teki päätöksen myrskyisässä kokouksessaan, kertoivat komitean edustajat. Juuri tuolta alueelta maanviljelijöiden vastalause alkoi 24 vuorokautta sitten.

Kreikan parlamentti hyväksyi loppuviikosta budjetin, jossa maatalalouden tukia leikattiin. Maanviljelijät pyrkivät tiesuluillaan estämään leikkaukset. Jo aikaisemmin oli osa tiesuluista purettu. Loputkin tuhansista traktoreista on määrä poistaa tämän päivän kuluessa. Aivan varmaa ei ollut, aikovatko kaikki maanviljelijät noudattaa purkupäätöstä.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.