Mainos

Kreikan tilanne herätys koko Euroopalle

Jos Kreikalle kaavailtu lainapaketti ei etene kansallisissa talouksissa, vaikutukset markkinoilla ovat huomattavat.

- Korkoihin tulee suurta nousua välittömästi, suurta levottomuutta pörsseissä, pörssikurssit alenevat kun alkaa pelkotila jyllätä, Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila kuvailee.

Huomenta Suomessa vieraillut Uotila uskoo, että Kreikan kriisissä on mahdollisuudet kehittyä jopa Yhdysvaltain luottolamaa suuremmaksi ongelmaksi.

- Tiedetään, että erityisesti saksalaiset ja ranskalaiset pankit ovat sijoittaneet isoja summia Kreikan valtion obligaatioihin. Jos luottamus niiden takaisinmaksuun pettää, pankkikriisi on valmis. Sitä myöten alkaisi suuri eurooppalainen lama.

Esimerkiksi eurojärjestelmän hajoamista Uotila pitää kuitenkin erittäin epätodennäköisenä.

Uotila pitää ilman muuta selvänä, että Suomen kannattaa ja pitää antaa kaavailtu 1,6 miljardin euron laina Kreikalle.

- Suomen talouden näkökulmasta ei ole edes mikään iso raha. Esimerkiksi pankkitalletuksia suomalaisilla on 70 miljardia, jos tätä summaa vaikka vertaisi siihen.

Kreikkaan voi luottaa

Pääekonomisti Uotila pitää todennäköisenä, että Suomi saa lainansa takaisin, mutta aikataulussa ei välttämättä pysytä. Hänen mukaansa Kreikkaan voi siis luottaa, sillä vakuuksia on tämän tyyppisessä lainassa hankala lähteä vaatimaan.

- Lisäpuheita voidaan toki vaatia, eli että Kreikka alkaisi esimerkiksi yksityistää valtionomistuksia ja sitä kautta helpottaa lainanmaksukykyä myöhemmin. Realisoitavia varoja on todella paljon.

Uotila pitää saarien myymistä naivina esimerkkinä. Sen sijaan erilaista kiinteistö- ja yritysomaisuutta voisi helposti yksityistää.

Myös hyviä vaikutuksia

Jos Kreikan tilanteesta täytyy jotain hyvää kaivaa, sitä voi Uotilan mukaan pitää herätyksenä Euroopalle.

- Sääntöjen noudattamista ja tarkkailua täytyy tehostaa. Esimerkiksi Olli Rehn on luvannut, että jo tässä kuussa on tiedossa uusia suunnitelmia.

Myös euron heikentymisellä voi olla hyviä vaikutuksia.

- Euro on vieläkin alle 1, 30 dollarissa hieman ylivahva. Pitemmän päälle 1,20 olisi toivottava kurssi Suomen ja Euroopan ulkomaankaupan näkökulmasta. Sehän on se tärkein näkökulma valuuttakurssissa, Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila sanoo.

Katso Sampo Pankin pääekonomistin Lauri Uotilan haastattelu (Huomenta Suomi 6.5.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.