Mainos

Kreikan opiskelijat yhä kaduilla

Kreikassa varaudutaan uuteen mielenosoitusten ja mellakoiden varjostamaan viikkoon.

Tuhannet opiskelijat heittelivät jälleen kiviä ja palopommeja Ateenan keskustassa ja poliisi vastasi ampumalla mielenosoittajajoukkoon kyynelkaasua. Käsirysyyn päädyttiin Ateenan oikeustalon ja pääpoliisiaseman edustalla, ja kahdessa Pohjois-Kreikan kaupungissa mielenosoittajat ryöstelivät kauppoja.

Mellakointi alkoi 6. joulukuuta, kun 15-vuotias nuorukainen sai surmansa poliisin luodeista. Kuolema synnytti pahimmat väkivaltaisuudet Kreikassa vuosikymmeniin. Ateenan lisäksi mellakointia on ollut kymmenessä muussa kaupungissa ympäri maata.

Opiskelijat ja ammattiliitot suunnittelevat uusia mielenosoituksia vielä loppuviikosta.

"Kreikkalaiset eivtä luota viranomaisiin"

Toimittaja Sara Saure Ateenasta kertoi MTV:lle, että koululaiset arvioivat, että Kreikassa on vallattu 400-600 koulua ja noin sata yliopiston tiedekuntaa.

Ulkoministeriön ulkoasiainsihteeri Christian Heikkinen sanoo, että ministeriön viimeisten tietojen mukaan mielenosoituksia suunnitellaan myös myöhemmin tälle viikolle.

- Tänään julkaistaan raportti Kreikan hallituksen maakaupoista, ja jos nämä raportin tulokset ovat kuohuttavia, saattavat ne aiheuttaa liikehdintää.

Heikkisen mukaan Kreikan mellakoissa ei ole kyse uusista ongelmista. Tutkimusten mukaan kreikkalaiset eivät luota viranomaisiin.

- Ne juontavat vuosikymmenten takaa. Kreikassa ei ole onistuttu tekemään uudistuksia, ja nyt kun talouskriisi vielä iskee päälle, niin Kreikan hallituksen tehoton toiminta paljastuu kansalaisille.

Heikkisen mukaan Kreikkaan uskaltaa kuitenkin matkustaa. Varovainen kannattaa kuitenkin olla.

- Varsinkin omatoimimatkailijoiden olisi hyvä ilmoittaa suurlähetystöön matka-aikeistaan. Tämä auttaa viranomaisia pysymään kartalla, jos tulee vakavia tilanteita. Kannattaa myös katsoa, missä yöpyy, ja mielenosoitusporukoista kannattaa lähteä pois.

Ulkoministeriön internetsivuilla on viimeisimmät matkustustiedot, joihin kannattaa tutustua ennen matkaa. Heikkinen kertoo, että ministeriössä on kyky reagoida nopeasti, jos tilanne Kreikassa pahenee.

- Ennustaminen on vaikeaa, mutta meillä on sellainen tuntuma, että mielenosoitukset tästä vähitellen laimenevat. Mielenosoittajilla ei ole enää uutta sanottavaa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.