Mainos

Kranaatti-isku herättää pelkoa Somaliassa

Somalian hallituksen asettama takaraja Mogadishun asukkaiden ja miliisijoukkojen vapaaehtoiselle aseidenluovuttamiselle umpeutuu tänään.

Tuhoisa raketti-isku lähellä Somalian pääkaupunkia Mogadishua on herättänyt pelkoa klaanien välisten taistelujen puhkeamisesta uudelleen pääkaupunkiseudulla. Aseistautuneet miehet ampuivat kranaatteja kohti öljysäiliöautoa haavoittae kolmea ihmistä.

Raketti-isku oli ensimmäinen suurehko hyökkäys sen jälkeen, kun Etiopian tukemat Somalian hallituksen joukot ottivat Mogadishun haltuunsa islamistitaistelijoilta viime viikolla. Islamistit hallitsivat pääkaupunkia puolisen vuotta, jolloin kaupungissa oli suhteellisen rauhallista. Rauhanomaiset olot johtuivat osittain islamistien käyttöön ottamasta tiukasta sharia-laista.

Heti islamistien vetäydyttyä Mogadishusta ryöstely ja kaaos alkoivat uudelleen, ja teille ilmestyivät tiesulut, joilla ohikulkijoilta vaadittiin maksua.

Somalian hallituksen asettama takaraja Mogadishun asukkaiden ja miliisijoukkojen vapaaehtoiselle aseidenluovuttamiselle umpeutuu tänään. Toistaiseksi vain vähän aseita on luovutettu hallituksen joukoille. Monet pääkaupungin asukkaista haluavat ensin nähdä, pystyvätkö hallituksen joukot rauhoittamaan tilanteen Mogadishussa.

- Minulla on kotona (rynnäkkökivääri) AK-47 ja pistooli. En luovuta niitä pois, koska en ole nähnyt yhden yhtäkään luotettavan oloista ihmistä, jolle voisin ne antaa, kuvaili yksi kaupungin asukkaista uutistoimisto Reutersille.

USA:n laivasto jahtaa islamistitaistelijoita

Yhdysvaltain laivaston alukset pyrkivät estämään islamistitaistelijoiden paon Somaliasta meriteitse. Asiasta kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriö.

Somalian rannikolla partioi Djiboutin laivastotukikohdasta käsin operoivia aluksia. Tarkoituksena on vangita islamistijohtajia ja al-Qaida -terroristijärjestöön kuuluvia pakenijoita, kertoi ulkoministeriön tiedottajan Sean McCormack. Yhdysvallat otaksuu al-Qaidan ohjailevan Somalian islamisteja.

Somalian etelä- ja keskiosia hallinneet islamistit ovat joutuneet perääntymään Etiopian joukkojen asetuttua Somalian väliaikaisen hallituksen joukkojen tueksi.

Taistelut ovat lähestyneet Kenian rajaseutua, ja Kenia on sulkenut varotoimena Somalian-vastaisen rajansa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on arvostellut Keniaa taisteluja pakenevien naisten ja lasten käännyttämisestä takaisin Somaliaan. Arviolta 4000 pakoon pyrkijää on loukussa rajalla, UNHCR arvioi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.