Mainos

Köyhimmille maille miljardivelat anteeksi

Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat hyväksyneet 22 maailman köyhimpiin kuuluvan maan velkojen osittaisen anteeksiannon.

Velkojen anteeksi saaminen edellyttää sitoutumista köyhien elämän parantamiseen ja kestävän kasvun edellytysten vahvistamiseen velkamaissa. Velkojen leikkaamisen jälkeenkin näillä mailla on suuria ongelmia tulevaisuutensa rakentamisessa. Niistä vähäisin ei ole monissa köyhimmissä maissa epidemiaksi muodostunut aids.

Maailmanpankin ja IMF:n velkapaketissa on 18 Afrikan ja neljä Latinalaisen Amerikan maata. Afrikan maiden osuus anteeksi annetuista 34 miljardin dollarin veloista on 25,1 miljardia dollaria ja Latinalaisen Amerikan maiden 8,5 miljardia dollaria. Suurimmat absoluuttiset helpotukset velkoihinsa saavat Nicaragua ja Mosambik, 4,5 miljardia dollaria ja 4,3 miljardia dollaria. Suhteellisesti eniten velkoja, lähes 90 prosenttia, sai anteeksi Guinea-Bissau.

Maailmanpankin ja IMF:n velkasopimus leikkaa raskaasti velkaantuneiden köyhimpien maiden velasta pois 34 miljardia dollaria eli lähes puolet.
-Yhdessä Pariisin klubin velkojien tekemien sopimusten ja eri maiden kahdenkeskisten velkasopimusten kanssa velkojen anteeksianto poistaa näiden köyhimpien maiden velasta noin kaksi kolmasosaa, kerrottiin Maailmanpankista.

Velkasopimuksensa valmiiksi saaneiden HIPC-maiden velan tämänpäivän nettoarvo ennen anteeksianto oli 53 miljardia dollaria ja sen jälkeen 20 miljardia dollaria. Velan nimellisarvo ennen velkahelpotusta oli 73 miljardia dollaria.

Työ köyhimpien maiden velkojen leikkaamiseksi aloitettiin Maailmanpankissa ja IMF:ssa vuonna 1996. Järjestöt jatkavat edelleen neuvotteluja muiden köyhimpien maiden ryhmään kuuluvien maiden velkataakan keventämiseksi.
-Neuvottelut muiden HIPC-maiden kanssa jatkuvat velkojen anteeksiannon edellytysten täyttämiseksi. Monien maiden vaikeaa tilannetta pahentavat entisestään sisällissodat tai sotien jälkiselvittely, todettiin Maailmanpankista. Ensimmäinen edellytys velkojen anteeksiannon hyödyntämiseksi on näiden konfliktien lopettaminen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.