Mainos

Kovin tuuli Suomen yli illalla

Kovimman tuulen odotetaan pyyhkäisevän Suomen yli illan aikana. Ilmatieteen laitos arvioi, että tuuli on voimakkainta iltakuuden ja puolenyön välisenä aikana.

Syksyn ensimmäinen myrsky pyyhkäisee tänään Suomen yli. Ilmatieteen laitos antoi aamulla myrskyvaroituksen kaikille Suomen merialueille.

Läntisillä merialueilla tuulennopeus on jo ylittänyt myrskyrajan. Ilmatieteen laitos ennustaa, että tuuli yltyy vain edelleen. Tuuli on vaarallista myös maan etelä- ja keskiosassa.

Tuulet johtuvat voimakkaasta matalapaineesta, jonka alkuperä on Yhdysvaltain itärannikon edustalla viime viikolla riehuneessa hurrikaani Mariassa.

- Miltei kaikki hurrikaanit päätyvät tähän Atlantin matalapainereittiin, ja vaikuttavat joihinkin matalapaineisiin. Ja sieltähän ne kaikki matalapaineet suuntaavat kohti Eurooppaa ja suomalaiset tietävät, että iso osa niistä matalapaineista päätyy tänne Suomeen. Muutama paha syysmyrksy on ollut sellaisia, missä on ollut hurrikaanin jäänne mukana, sanoo meteorologi Pekka Pouta.

Vakavin onnettomuus sattui alkuillasta Helsingissä, kun mies jäi puusta pudonneen oksan alle. Muuten vahingot rajoittuivat lähinnä tuulenkaatoihin

Sähköt poikki jopa 10 000:lta Etelä- ja Länsi-Suomessa

Kova tuuli on katkonut sähköjä eri puolilla läntistä, lounaista ja eteläistä Suomea. Sähköyhtiöistä kerrottiin, että illalla yhdeksän jälkeen ilman sähköä oli liki 20 000 taloutta.

Fortumin mukaan sähköt ovat poikki sen jakelualueella yhteensä noin 7 500 kotitaloudelta. Vattenfallista mukaan Hämeessä ja Pirkanmaalla on vailla virtaa noin 2000 taloutta.

Käyttöpäällikkö Markku Vänskä Vattenfallilta kertoi hieman ennen kello 18:aa, että verkossa olleita vikoja on saatu korjattua, mutta samalla on syntynyt myös uusia.

-Vikoja korjataan koko ajan ja tilanne muuttuu nopeasti. Verkossa on edelleen kymmenkunta vikaa Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla.

Vänskän mukaan vikoja on eniten Tammelassa, Rengossa ja Luopioisissa.

Fortumin verkossa vikoja on eniten Etelä-Suomessa, jossa ilman virtaa on 4000 taloutta Sammatissa, Vihdissä ja Lopella. Lounais-Suomessakin sähköttä on 3000 taloutta, muun muassa Kaarinassa, Somerolla ja Liedossa. Lisäksi Länsi-Suomessa on ilman sähköä noin 500 taloutta.

Fortumin mukaan vikoja korjataan koko ajan. Fortumin käyttöpäällikkö Mikko Tegel toivoo, että mahdollisen sähkökatkon sattuessa asiakkaat odottaisivat noin kaksi tuntia ja vasta sitten soittaisivat Fortumiin, jos vika ei ole korjaantunut.

Sähkökatkoja myös aamupäivällä

Leppäkosken sähkön mukaan myrsky katkoi keskiviikkona aamupäivällä sähköjä noin 4000 taloudelta Pirkanmaalla. Sähkönjakelukatkoja on ollut Ylöjärven, Hämeenkyrön, Ikaalisten sekä Parkanon ja Kihniön alueella. Viat saatiin yhtiön mukaan korjattua nopeasti, pisimmillään sähkökatkot kestivät noin kaksi ja puoli tuntia.

Sähkökatko vaivasi myös Espoossa iltapäivällä. Avojohdolle kaatui Karhusuolla koivu, mikä keskeytti sähkönjakelun 52 muuntopiirissä. Sähköt katkesivat noin 1200 asiakkaalta, mutta vika saatiin korjattua hieman ennen yhtä.

Myös Itä-Suomessa sähköt poikki

Syysmyrsky haittasi sähkönjakelua keskiviikkona myös Itä-Suomessa. Päivän aikaan tuhannet kotitaloudet kärsivät sähkökatkoksista eri puolilla lääniä, mutta tilanne rauhoittui iltapäivällä. Illalla kello 20:n aikoihin uusia jännitevikoja alkoi taas ilmaantua, ja ilman sähköä oli jälleen parituhatta taloutta.

Etelä-Savossa ilman sähköä oli illalla noin 1050 taloutta. Pohjois-Karjalassa tuulet puhalsivat lempeämmin, ja kello 20:n aikoihin sähköttömiä talouksia oli maakunnassa noin 300.

Pohjois-Savossa oli päivän aikaan enimmillään 800-900 taloutta sähköttä, mutta viat saatiin kuntoon melko nopeasti. Illalla kello 20:n aikoihin tuulet alkoivat taas voimistua, ja sähköttömiä talouksia oli viitisensataa.

Keski-Suomessa sähköttä oli illalla ainakin parisataa taloutta Jämsän seudulla.

Maakuntien hätäkeskusten tietoon ei ollut tullut vakavia myrskyn aiheuttamia ongelmia alkuiltaan mennessä.

Pääkaupunkiseudun lähiliikenne takkuaa

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenne takkusi keskiviikkoiltana Helsingin ja Pasilan välillä raiteille kaatuneen puun vuoksi. Vahingon takia kaksi raidetta oli pois käytöstä. Suurimpia ongelmia aiheutui rantaradan sekä Vantaan suunnan lähiliikenteeseen. Ainakin Ilmalan liikennepaikka on ollut jonkin aikaa poissa lähiliikenteen käytöstä. Vika saattaa haitata liikennettä vielä torstaiaamunakin, VR:n liikenteenohjauksesta kerrotaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja