Näin hidastat talvirenkaiden kulumista ja säästät selvää rahaa

Näin tarkistetaan auton rengaspaineet 3:48
Näin tarkistetaan auton rengaspaineet. Talvirenkaissa on hyvä pitää valmistajan suosituksia 0,2 baaria korkeampia paineita.

Kun renkaistaan pitää hyvää huolta, ei niitä tarvitse vaihtaa aivan niin usein, mikä tuo kuluttajalle selvää säästöä.

Nokian Renkaat kertoo tiedotteessaan tekemänsä kenttätestin tuloksista. Se havaitsi, että talvirenkaissa auton vetävät renkaat saattavat kulua jopa neljä kertaa niin nopeasti kuin vapaasti pyörivät renkaat. 

Renkaiden paikkaa olisikin hyvä vaihtaa jopa kesken ajokauden, mikäli kilometrejä kertyy paljon.

– Etu- ja takarenkaiden välille käytössä syntyvän suuren kulumiseron takia renkaita tulee kierrättää auton alla. Jos renkaiden pitotasoissa on huomattava ero auton etu- ja takapään välillä, ajoturvallisuus heikkenee. Renkaiden paikkaa vaihtamalla voi myös säästää rahaa, kun samalla rengassarjalla voi ajaa pidempään, sanoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Testit osoittivat, että jos auton alla on pohjoismaisiin oloihin tehdyt kitkarenkaat, etuvetoisen auton eturenkaat kuluvat jopa neljä kertaa nopeammin kuin takarenkaat. Kesärenkailla ajaessa eturenkaat kuluvat noin tuplasti takarenkaita nopeammin.

Nastarenkaissa nastat hieman suojaavat rengasta kulumiselta, mutta etu- ja takarenkaisiin syntyy käytössä erilainen nastaulkonema. Ajokilometrien myötä nastaulkonema kasvaa vetorenkaissa, kun taas vapaasti pyörivissä nastaulkonema saattaa hieman pienentyä lähtötasosta. Renkaiden paikkoja on siis hyvä vaihtaa kesken kauden myös nastaulkonemien tasaamisen vuoksi.

Vinkit renkaiden kulumisen hidastamiseen

  • Vaihda välillä etu- ja takarenkaiden paikkaa keskenään. Vaihto kannattaa tehdä viimeistään 10 000 kilometrin ajon jälkeen.
  • Vältä voimakkaita jarrutuksia, kiihdytyksiä ja ohjausliikkeitä.
  • Varmista oikea ilmanpaine. Lisää autonvalmistajan suositukseen talvella 0,2 baaria. Mittaa rengaspaineet aina kylmistä renkaista.
  • Älä varastoi renkaita ulkona auringonpaisteessa, vaan rengashotellissa tai muussa pimeässä ja tasalämpöisessä sisätilassa.
  • Aja uusilla nastarenkailla ensimmäiset 500 kilometriä rauhallisesti, jotta nastat asettuvat paikoilleen.
  • Jos vaihdatat renkaat rengasliikkeessä, saat ammattilaisilta tietoa renkaidesi kunnosta.
  • Aja maltilla ja ennakoi. Rauhallinen ja ennakoiva ajotapa säästää renkaita. Voimakkaita jarrutuksia, kiihdytyksiä ja ohjausliikkeitä kannattaa välttää.

Lähde: Nokian Renkaat

Lue myös:

    Uusimmat