Kovia sanoja TPS:n toiminnasta – pelaajayhdistyksen pomo: "Tämä on alkanut viime vuoden puolella"

SJRY:n Ramstedt Korpikosken tapauksesta:"Todellinen työpaikkasyrjintä ja -kiusaaminen kyseessä" 1:08
Suomen Jääkiekkoilijat ry:n puheenjohtaja Teemu Ramstedt kommentoi Lauri Korpikosken tapausta: "Tietomme kertovat, että tässä on todellinen työpaikkasyrjintä ja -kiusaaminen kyseessä."

Pelaajia edustava Suomen Jääkiekkoilijat ry ruoti tiedotteessaan Turun Palloseuran toimintaa Lauri Korpikosken tapauksessa varsin kovin sanoin. Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Teemu Ramstedt luonnehtii, että Korpikosken tapauksessa TPS:ltä on nähty "todellista työpaikkasyrjintää ja -kiusaamista".

TPS:n ja kuusivuotisen sopimuksen seuran kanssa vuonna 2018 solmineen Lauri Korpikosken tulehtuneet välit ovat olleet mediassa pitkään esillä. Korpikoski siirtyi tuoreeltaan Sveitsiin EHC Bielin joukkueeseen loppukaudeksi vuokralle.

TPS kertoi viime viikolla julkaisemassaan tiedotteessa selvittäneensä, syyllistyttiinkö seurassa Korpikosken tapauksessa syrjintään tai työpaikkakiusaamiseen. Selvityksen mukaan ei ollut syyllistytty.

Suomen Jääkiekkoilijat ry (SJRY) katsoo, että TPS on antanut "täysin väärän kuvan" Korpikosken sairauslomaa edeltävistä ja sen aikaisista tapahtumista. 

TPS väitti tehneensä työsyrjintäasiassa perusteellisen selvityksen käyttäen apuna ulkopuolista asiantuntijaa, mutta henkilö paljastui sen omaksi asiamieheksi. Pelaajayhdistyksen mukaan kyseessä on "puhtaasti työnantajan sanelema ja virheellinen kuvaus tapahtumista, eikä riippumaton tutkimus siitä, mitä oikeasti on tapahtunut".

SJRY on ollut asiasta yhteydessä useaan pelaajaan, ja heiltä saadut tiedot poikkevat pelaajayhdistyksen mukaan merkittäviltä osin siitä, mitä TPS on antanut ymmärtää.

– Yksikään SJRY:n kuulema pelaaja ei ole vahvistanut tapahtumien menneen TPS:n kertoman mukaisesti, vaan syrjintä ja kiusaaminen on ollut ilmeistä, pelaajayhdistys kertoo maanantaina julkaisemassa tiedotteessaan.

Pelaajayhdistys vaatiikin Korpikosken tilanteesta ulkopuolista selvitystä.

– Meidän näkemyksemme ja tietojemme mukaan kyse on työsyrjinnästä ja työpaikkakiusaamisesta, jolloin meidän mielestämme on tärkeää, että nämä asiat selvitetään perinpohjaisesti ja nimenomaan ulkopuolisen toimesta, pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Teemu Ramstedt kommentoi MTV Urheilulle.

Ramstedt kertoo pelaajayhdistyksen keskustelleen paljon tilanteesta Korpikosken itsensä ja häntä edustavien tahojen kanssa.

– Olemme tehneet aika pitkään selvitystä tästä. Meillä on vankka näkemys siitä. Meidän tietomme kertovat siitä, että tässä on todellinen työpaikkasyrjintä ja -kiusaaminen kyseessä.

– Tämä on ollut pitkä keissi, alkanut viime vuoden puolella. On paljon erilaisia tapahtumia, jotka ovat johtaneet tähän, Ramstedt sanoo mutta toteaa, ettei voi mennä yksityiskohtiin.

Miten varmistatte, että teidän vaatimanne ulkopuolinen selvitys tapahtuu?

– Totta kai käymme keskusteluja Liigan ja mahdollisesti TPS:n kanssa, miten tästä edetään. Katsotaan sitten, löydetäänkö sieltä joku yhteinen sävel tähän vai miten edetään.

Ramstedt toivoo, että myös SM-liiga olisi tapauksessa "ainakin jossain roolissa mukana selvittämässä asioita".

– Liiga on kuitenkin se taho, joka valvoo koko toimintaa Liigan tasolla. Siinä mielessä olisi minun mielestäni ehdottomasti hyvä, että myös Liiga olisi jollakin tavalla mukana tässä.

"Tapauksia tullut"

SJRY ilmaisee tiedotteessaan, että sillä on nollatoleranssi työsyrjinnän suhteen ja se tulee "puuttumaan voimakkaasti kaikkiin tietoonsa tuotuihin syrjintätapauksiin ja -epäilyihin". Kyseisiä tapauksia on Ramstedtin mukaan paljon suomalaisessa jääkiekossa ja ylipäätään urheilussa.

– Ei pidä leimata mitenkään vain yhtä lajia tässä. On kuitenkin ihan selvää, että tapauksia on paljon vuosien mittaan meidänkin tietoon tullut. Itse uskon, että olemme vähän parempaan päin menossa, ja näitä ainakin toivottavasti tulevaisuudessa tulee yhä vähemmän.

Työsyrjinnällä on urheiluseuroissa monia muotoja.

– Aika usein urheiluympäristössä unohtuu, että ollaan ihan normaalin työelämän lainsäädännön piirissä ja ihan normaalit käytännöt sielläkin pätevät. Liian usein ajatellaan, että urheilu on irrallinen osa yhteiskuntaa ja samat säännöt eivät olisi muka voimassa kuin muuallakin työpaikoissa, Ramstedt muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat