Kovat tuomiot yllättävät ulkomailla rötöstelevät suomalaiset

Tällä hetkellä noin kolmekymmentä suomalaista suorittaa vankeustuomiotaan ulkomailla.

Kari Lehtonen ulkoministeriön konsuliasioiden yksiköstä kertoo, että eniten suomalaisia istuu espanjalaisissa ja venäläisissä vankiloissa. Muuten vankien määrä jakaantuu Lehtosen mukaan tasaisesti ympäri maailmaa.

– Suurin osa näistä on huumausainerikoksia ja seksirikoksia. Sitten siellä on pornografiaa ja on jopa murhia, hallinnollisena avustajana ulkoministeriössä työskentelevät Lehtonen sanoo.

Monessa maassa rikostuomiot ovat huomattavasti kovempia kuin Suomessa. Esimerkiksi Venäjällä huumausainerikoksista tuomitaan huomattavasti ankarampia tuomiota kuin Suomessa.

– Melkein järjestelmällisesti ne (tuomioiden kovuus) yllättävät. Ne ovat toista luokkaa kuin Suomessa, Lehtonen toteaa.

Kovan vankeusrangaistuksen saaneen suomalaisen ei kuitenkaan yleensä tarvitse istua koko tuomiotaan ulkomailla. Kun tuomio on saanut lainvoiman, on henkilöllä oikeus hakea siirtoa kotimaahansa kärsimään rangaistustaan.

– Jos tulee pitkiä tuomiota, kyllä siirtoa haetaan melkein pääsääntöisesti, Lehtonen sanoo.

Kaikki eivät hae siirtoa

Hänen mukaansa kaikki eivät siirtomahdollisuutta kuitenkaan käytä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa rangaistuksen saanut suomalainen saattaa istua koko ajan yhdysvaltalaisessa vankilassa.

Venäjältä siirtoa sen sijaan haetaan Lehtosen mukaan käytännössä aina. Yhtenä pontimena on vankiloiden olot.

– Eihän ne (vankilaolot) vastaa Suomen oloja missään nimessä, Lehtonen sanoo.

Siirto ulkomailta suomalaiseen vankilaan ei tapahdu nopeasti. Lehtosen mukaan tuomion pitää ensin saada lainvoima. Se tarkoittaa, että tuomiosta ei enää ole valitettu ylempään oikeusasteeseen. Vasta sen jälkeen voi paperisota siirtoa varten alkaa.

– Siirto vie aikaa monestikin aika monia kuukausia ennen kuin se toteutuu, Lehtonen kertoo.

MTV3 Uutiset kertoi tänään, että suomalaiselta polkupyöräilijältä löytyi yli kuusi grammaa heroiinia Venäjällä. Mies jäi kiinni Imatran raja-asemalla Venäjän puolella. Hän sai seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen.

– Tämä on ihan tyypillinen tapaus, Lehtonen sanoo.

Viime vuonna ulkoministeriö rekisteröi suomalaisille 213 vapaudenmenetystä ulkomailla. Lukuun sisältyvät myös lyhyet vapaudenmenetykset.

Lue myös:

    Uusimmat