Näin säästät sähköä keittiössä – "Vaikuttavin yksittäinen asia, jonka ihminen voi tehdä"

Käytätkö sähköä yöllä, koska silloin se on halvempaa? Asiantuntija arvioi säästömyytit 2:16 Käytätkö sähköä yöllä, koska silloin se on halvempaa? Asiantuntija arvioi säästömyytit
KATSO MYÖS VIDEO: Käytätkö sähköä yöllä, koska silloin se on halvempaa? Asiantuntija arvioi säästömyytit.

Sähköä voi säästää myös esimerkiksi ruokaa laittaessa tai optimoimalla keittiön kodinkoneiden käyttöä.

Sähkönsäästövinkit tulevat taas tarpeeseen, kun pörssisähkön hinta ampaisee Suomessa perjantaina ennätyslukemiin

Jopa yli kahden euron tuntihinnat kurittavat erityisesti pientaloasujia, joiden pääasiallinen lämmitysjärjestelmä toimii sähköllä. 

Kantaverkkoyhtiö Fingrid toivoi torstaina sähkönkäyttäjiltä kulutusjoustoa erittäin kireässä pakkassäässä. Fingridin mukaan sähkön käyttöä tulisi rajoittaa erityisesti aamulla ja illalla.

Sähköä voi säästää monin eri tavoin myös esimerkiksi ruokaa laittaessa, muistuttaa muun muassa BBC. Näin nipistät sänkönkulutuksesta omassa keittiössäsi.

Vähennä uunin käyttöä

Yorkin yliopiston elintarvike-, ilmasto- ja yhteiskuntaprofessori Sarah Bridle muistuttaa, että uunit voivat olla melkoisia energiasyöppöjä. "Ison metallilaatikon" lämmittäminen vie energiaa, jonka jälkeen lämmität uunissa vielä ruokasikin. 

Tiesitkö? Marttojen mukaan kiertoilmauuni on ylä- ja alalämpöuunia energiatehokkaampi – sitä ei tarvitse esilämmittää, paistolämmöksi riittää 20 astetta matalampi lämpötila ja voit paistaa usean pellillisen kerralla.

– Uunin käyttö vain erityistilanteissa on vaikuttavin yksittäinen asia, jonka ihminen voi tehdä, Bridle toteaa viitaten energiankulutuksen pienentämiseen.

Uunin sijaan kannattaa käyttää esimerkiksi mikroaaltouunia, haudutuspataa tai airfryeria. Kaikki nämä kuluttavat uunia vähemmän energiaa. Marttojen mukaan etenkin pienet annokset kannattaa lämmittää tai jopa valmistaa mikrossa.

Onko pakko paistaa tai kypsentää?

Parempia valintoja voi tehdä myös ruokalajeja valitessa. Kannattaa miettiä, tarvitseeko ruokaa itse asiassa lainkaan kypsentää. Esimerkiksi puuron keittämisen sijaan kannattaa joskus kokeilla myös tuorepuuron valmistamista. Tällöin puuro valmistuu jääkaapissa yön yli nesteessä hautuen. Voi myös miettiä, tarvitseeko leipää aina paahtaa paahtimessa.

Pilko pienemmäksi – pienet palat kypsyvät nopeammin kuin isot lohkot, vinkkaavat Martat.

Ruokia voi valmistaa myös useammassa laitteessa sähköä säästäen. Esimerkiksi vihanneksia voi esikypsentää mikrossa ja sitten hoitaa viimeistelykypsennyksen vaikka airfryerissa.

Laite kannattaa toki valita valmistettavan ruoan mukaan, eikä kaikkea voi yksinkertaisesti valmistaa esimerkiksi mikrossa. 

Laita kansi päälle kattilaan

Kun laitat ruokaa keittolevyllä, kannattaa kattila tai pannu peittää kannella, koska se vangitsee lämmön paistovälineen sisään. Valitse myös aina oikean kokoinen kattila valmistettavaan ruokaan nähden. 

Jos tarkoituksesi on vain keittää vettä, vedenkeitin voi olla liettä energiatehokkaampi vaihtoehto. 

Näin säästät sähköä jääkaapin ja pakastimen käytössä

Jos haluat käyttää jääkaappi-pakastintasi mahdollisimman energiatehokkaasti, toimi näin:

  • Anna ruoan jäähtyä kunnolla ennen kuin siirrät sen jääkaappiin. Lämmin ruoka nostaa myös jääkaapin lämpötilaa, jolloin energiaa kuluu enemmän viilentämiseen.
  • Jääkaapin ylitäyttö lisää laitteen energiankulutusta.
  • Sulata pakastettu ruoka jääkaapissa, sillä se auttaa pitämään sisällä olevan ilman lämpötilan alhaisena.
  • Älä koskaan jätä jääkaapin ovea auki tarpeettomasti.
  • Pidä jääkaapin lämpötila 3–5 asteen välillä.
  • Sulata jääkaappisi ja pakastimesi säännöllisesti, koska kertynyt jää vaatii koneelta enemmän energiaa.

Astianpesukoneetkin kuluttavat energiaa, koska niiden täytyy lämmittää tarvittava vesi ja pyörittää puhdistusmekanismia. Astianpesukonetta kannattaa käyttää vasta siinä vaiheessa, kun se on täynnä tiskejä. Myös astianpesukoneen eko-ohjelma kannattaa hyödyntää, vaikka pesu saattaakin kestää kauemmin.

Katso myös: Kananmunia airfryerilla? Testasimme voiko kananmunat todella "keittää" vempeleellä 

Kananmunia airfryerilla? Testasimme voiko kananmunat todella"keittää"vempeleellä 0:49
Voiko kananmunat todella keittää airfryerilla?

Lähteet: Martat, BBC

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.