"Kovaa, kovaa peliä", sanoo ruotsalaisasiantuntija Pohjois-Korean ja USA:n väleistä

Pohjois-Korea uhkaa iskulla Yhdysvaltain sotilastukikohtaan 1:59

Sotilaallinen konflikti Korean niemimaalla voisi päättyä Pohjois-Korean hallinnon romahtamiseen. Mutta myös riski, että maa käyttää ydinasetta, on suuri, arvioi professori Linus Hagström Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta. Siinä tapauksessa Yhdysvaltoja pahemmin vaaravyöhykkeessä olisivat Etelä-Korea tai Japani.

– Pohjois- ja Etelä-Korean välinen tavanomainen sota ei ole erityisen uskottava skenaario, arvioi Hagström uutistoimisto TT:lle.

– Tavanomaisin asein käytävä yhteenotto Etelä-Korean pitäisi voittaa. Pohjois-Korean asevoimat ovat vanhentuneet.

Hagström sanoo, että Pohjois-Korea on tämän vuoksi satsannut erityisesti ydinaseisiin.

– He ovat järkeilleet, että "jos meillä on ydinaseita, kukaan ei uskalla käydä kimppuumme". Perimmiltään he käyttäytyvät täysin rationaalisesti valtioksi, joka haluaa säilyä hengissä.

Pohjois-Korea uhosi kostavansa pakotteet 1:54

Hagström arvioi, että Pohjois-Korean johto on saavuttanut sen pelotevaikutuksen, jonka puolesta on koko ajan tehty töitä. Samaan aikaan kuitenkin Yhdysvaltoihin on tullut presidentti, joka vaikuttaa aika ajoin arvaamattomalta.

– Meneillään on kova, kova peli, Hagström arvioi ja viittaa tilanteeseen, jossa kokeillaan, kumman kantti kestää.

– Yksi ongelma sinänsä on tietysti, että Pohjois-Korean ydinaseet ovat parantuneet, mikä on luonut osittain uuden tilanteen.

Saksa varoittaa, Ranska kiittelee

Myös ulkovallat ovat kommentoineet sanasodan kiihtymistä. Saksa on ulkoministeriön tiedottajan Martin Schäferin suulla kehottanut Yhdysvaltoja ja Pohjois-Koreaa malttiin. Schäfer sanoi Saksan seuraavan huolestuneena maiden sanasodan kiihtymistä. Hänen mukaansa Saksa on vakuuttunut siitä, että sotilaallinen vaihtoehto ei ole vastaus siihen, että alue halutaan vapaaksi ydinaseista.

Myös Kiina on varoittanut tilannetta kiristävästä retoriikasta. Sen sijaan Ranska on kiitellyt presidentti Donald Trumpin päättäväisyyttä.

– He eivät voi hyväksyä sitä, että osa heidän alueestaan voisi olla ballististisen ohjushyökkäyksen kohteena, hallituksen tiedottaja Christophe Castaner sanoi.

Presidentti Donald Trump uhkasi eilen Pohjois-Koreaa "tulella ja raivolla", jos se jatkaa Yhdysvaltojen uhkailua. Pohjois-Korea ilmoitti puolestaan harkitsevansa iskuja Yhdysvaltain Guamissa sijaitsevien sotilaskohteiden lähelle.


Lue myös:

    Uusimmat