Suomalaistutkija: Pohjois-Korean ydinkoe ja sen ajankohta sisältävät viestin kolmeen suuntaan

Pohjois-Korean uusinkaan ydinkoe tuskin johtaa Yhdysvaltain hyökkäykseen, arvioi vanhempi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista. Kallion mukaan sotatoimiin liittyy hyvin suuria riskejä.

– Hyökkäyksen vaikutukset voivat olla hyvin arvaamattomia ja tuhoisia. Pidän sitä aika epätodennäköisenä, Kallio sanoo STT:lle.

Kansainvälisen yhteisön toimintamahdollisuudet YK:n kautta ovat Kallion mukaan varsin rajalliset. Pohjois-Korea on selvästi osoittanut olevansa piittaamaton kansainvälisistä pakotteista. Pakotteiden koventamiseen ei ole paljoakaan mahdollisuuksia, ja uusia pakotteita on vaikea enää keksiä.

Kallion mukaan voi olla, että muut valtiot joutuvat nyt hiljaisesti hyväksymään sen, että Pohjois-Koreasta on tullut ydinasevalta.

– Julkisesti sitä ei voida hyväksyä, mutta voidaan hiljaa hyväksyä tapahtunut tosiasia. Uskon, että silloin ehkä on mahdollista päästä neuvotteluissa Pohjois-Korean kanssa tuloksiin, joilla jännitystä aidosti lievennetään, Kallio arvioi.

– Tähän astihan tavoitteena on ollut saada Pohjois-Korea luopumaan ydinohjelmastaan, eikä se ole onnistunut, hän jatkaa.

Kokeet varmasti jatkuvat

Kallion mukaan Pohjois-Korean uusin ydinkoe ei ollut millään tavalla yllätys, vaan ydinohjelman jatkuminen on ollut tiedossa. Hänen mukaansa kokeet varmasti myös jatkuvat.

– Pohjois-Korea haluaa sellaisen ohjuspelotteen, jolla on todellista merkitystä, sanoo Kallio.

Koe ja sen ajankohta sisältävät Kallion mukaan viestin ainakin kolmeen suuntaan. Ensinnäkin Pohjois-Korea ilmaisee kaikille muille valtioille, ettei sillä ole mitään aikomusta luopua ydinase- ja ohjusohjelmastaan. Toiseksi se osoittaa sotavoimaansa Yhdysvalloille, joka on juuri vähän aikaa sitten harjoitellut sotatoimia Etelä-Korean kanssa.

– Kolmas viesti on Kiinalle, jossa juuri tänä viikonloppuna on meneillään Brics-maiden (Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan) kokous. Pohjois-Korea halusi näpäyttää Kiinaa ja osoittaa, että Kiinan kehotuksilla pidättyväisyyteen ei ole mitään merkitystä Pohjois-Korean kannalta.

Pohjois-Korea itse kertoi tänään testanneensa vetypommia, joka voidaan ladata ohjuksen kärkeen. Jyrki Kallion mukaan on mahdollista, että väite on bluffia – mutta voi se olla tottakin.

– Nyt on vielä liian varhaista sanoa tästä mitään varmaa, Kallio sanoo. 

Toukokuussa kerrottiin myös Pohjois-Korean ohjuskokeesta:

Pohjois-Korea teki taas ohjuskokeen 2:05

Lue myös:

    Uusimmat