Mainos

Guardian: USA harkitsee Pohjois-Korean testiohjusten ampumista alas

Yhdysvallat harkitsee Pohjois-Korean testiohjusten alas ampumista mahdollisena vastatoimena uusille ohjuskokeille, kertovat lähteet sanomalehti Guardianille.

Mahdollisella ohjusten alas ampumisella Yhdysvallat haluaa viestiä Pohjois-Korealle olevansa tosissaan vaatiessaan maata lopettamaan asetestit.

Erityisesti Yhdysvallat on huolissaan arvioista, joiden mukaan Pohjois-Korea valmistautuu uuteen ydintestiin. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on todennut, että Pohjois-Korean kuudes ydintesti olisi "mahdoton hyväksyä".

Yhdysvaltain kongressia on Guardianin mukaan informoitu mahdollisuudesta ampua testiohjuksia alas, mutta Yhdysvaltain armeija ei ole tehnyt päätöstä toimia näin uuden testin tapahtuessa.

Pohjois-Korean asekokeet ja Yhdysvaltain maalle antamat varoitukset niiden jälkeen ovat entisestään kiristäneet jännitteitä maiden välillä ja Aasiassa Pohjois-Korean lähialueilla.

Yhdysvaltain hallinto on sanonut, ettei se sulje pois mitään vaihtoehtoja Pohjois-Korean muodostaman turvallisuusriskin ratkaisemiseksi.

Pohjois-Korea puolestaan on uhonnut jatkavansa sekä ohjus- että ydinkokeita ja sanonut olevansa valmis sotaan.

Laukaisu mereltä tai Japanista

Guardianin lähteiden mukaan yksi mahdollisuus olisi käyttää ohjustentorjuntajärjestelmää Yhdysvaltain laivaston alukselta käsin. Yhdysvaltain laivasto-osasto on parhaillaan matkalla Korean niemimaan lähialueelle.

Toinen vaihtoehto on, että Yhdysvallat yrittää taivutella Japanin käyttämään omia ohjustorjuntajärjestelmiään, mikäli Pohjois-Korean ohjuskoe suuntautuisi Japanin merialueille, kuten usein aiemmin on tapahtunut.

Etelä-Koreaan kaavailtu Yhdysvaltain ohjustorjuntajärjestelmä Thaad ei ole vielä toiminnassa.

Yhdysvaltain hallitukset ovat aiemminkin harkinneet Pohjois-Korean ohjuskokeisiin vastaamista ohjustentorjuntajärjestelmin. Aiemmat suunnitelmat kuitenkin kuopattiin liian riskialttiina.

Pohjois-Korean reaktiota ohjusten alas ampumiseen on yhä vaikea ennakoida, sanovat Guardianin haastattelemat asiantuntijat ja entiset puolustusviranomaiset.

– Minä näkisin sellaisen toiminnan voivan johtaa eskaloitumiseen, mutta en osaa arvailla, miten (Pohjois-Korean johtaja) Kim Jong-un sen tulkitsisi, sanoo puolustusministeriössä Barack Obaman presidenttikaudella työskennellyt vanhempi Aasian neuvonantaja Abraham Denmark.

– Minusta olisi huolestuttavaa, jos hän (Kim) katsoisi tarpeelliseksi reagoida vahvasti välttääkseen vaikuttamasta heikolta.

Venäjä varoittanut Yhdysvaltoja "yksipuolisesta iskusta"

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence on vieraillut viime päivinä Pohjois-Korean naapurimaissa Etelä-Koreassa ja Japanissa. Molemmilla vierailuilla Pence vakuutti Yhdysvaltain seisovan kumppaneidensa rinnalla Pohjois-Korean uhkaa vastaan.

Etelä-Koreassa vieraillessaan Pence sanoi, että "strategisen kärsivällisyyden" aika Pohjois-Korean suhteen on ohi ja varoitti maata koettelemasta Yhdysvaltain päättäväisyyttä.

– Yhdysvallat haluaa päästä turvalliseen tilanteeseen rauhanomaisin keinoin, neuvotteluilla. Mutta kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, kun seisomme olka olkaa vasten Etelä-Korean kansan kanssa, Pence totesi käydessään Pohjois-Korean rajan tuntumassa.

Venäjä varoitti lausunnon jälkeen Yhdysvaltoja tekemästä yksipuolista iskua Pohjois-Koreaa vastaan.

– Tämä on hyvin vaarallinen tie. Emme hyväksy Pohjois-Korean ydinasekokeita, jotka rikkovat YK:n päätöslauselmia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kansainvälistä oikeutta voisi loukata, sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov maanantaina.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.