Kova zikavirus-väite: Kehityshäiriöiden syynä sittenkin hyttysmyrkky?

Jo kuukausia on uutisoitu yhteydestä lasten pienipäisyyden ja naisten raskauden aikana sairastaman zikakuumeen välillä. Nyt lääkärit esittävät, että lasten kehityshäiriöiden taustalla olisikin Brasilian juomaveteen lisätty hyttysmyrkky eikä zikakuume, kertoo Tech Times.

Ryhmä argentiinalaisia lääkäreitä epäilee, että zikavirus ei olisikaan syntyvien lasten pienipäisyyden takana. Sen sijaan he esittävät, että lisääntyneiden mikrokefalia-tapausten taustalla olisi hyttysentoukkia tappavan myrkyn lisääminen Brasilian juomavesiin.

Argentiinalaislääkäreiden mukaan kemiallista myrkkyä, joka aiheuttaa hyttysille kehityshäiriöitä, olisi lisätty Brasilian juomavesiin vuonna 2014. Tarkoituksena oli estää hyttysentoukkien kehittyminen vesisäiliöissä ja rajoittaa näin maan hyttyspopulaatiota.

Näin Zika-virus on levittäytynyt maailmalla 2:29

Kehityshäiriöiden syynä juomavesiin lisätty hyttysmyrkky?

Pyriproxyfen-niminen kemikaali otettiin Brasiliassa laajasti käyttöön juomavesissä hallituksen toimesta. Myrkkyä valmistaa Sumitomo Chemical -niminen yhtiö, jolla on yhteyksiä yhdysvaltalaiseen maatalousjätti Monsantoon.

– Kehityshäiriöitä on havaittu tuhansilla lapsilla, joiden äidit asuvat alueilla, joilla myrkkyä on lisätty juomaveteen. Tämä ei voi olla sattumaa, lääkärit kirjoittavat raportissaan.

Esimerkiksi Brasilian terveysministerin sanotaan lisänneen pyriproxyfenia juomavesialtaisiin Pernambucon osavaltiossa, jossa zikavirusta levittävä hyttyskanta on hyvin suuri. Samaisessa osavaltiossa havaittiin myös ensimmäiset lasten kehityshäiriöt, ja nyt alueella on jo 35 prosenttia kaikista Brasilian todetuista mikrokelafia-tapauksista.

Lääkäriryhmä painottaa, että zika-epidemiasta huolimatta virusta ei ole vieläkään voitu varmuudella yhdistää lasten lisääntyneihin kehityshäiriöihin.

– Esimerkiksi Kolumbiassa, jossa on zikavirus on levinnyt laajalle, ei ole ollut yhtäkään mikrokelafia-tapausta.

Sumitomo Chemical -yhtiö kertoo verkkosivuillaan hyttysmyrkyn muodostavan vain minimaalisen riskin linnuille, kaloille ja nisäkkäille. 

Zikavirusnäytteitä tutkitaan Brasiliassa 0:53

Lue myös:

    Uusimmat