Mainos

Kehityshäiriöiden aiheuttajaksi pelätty virus leviää rajusti – Suomi seuraa tilannetta

2:01

Terveysviranomaiset ovat huolissaan hyttysen levittämän Zika-viruksen yhteydestä vastasyntyneiden kehityshäiriöihin.

Varsinkin Brasiliassa on havaittu, että äidin alkuraskauden aikana saama virustartunta nostaa vauvan todennäköisyyttä saada mikrokefalia-niminen kehityshäiriö. Mikrokefalia aiheuttaa muun muassa pienipäisyyttä ja aivojen vaurioitumista.

Virallisesti äidin alkuraskauden aikaisen virustartunnan ja pienipäisyyden yhteyttä ei ole varmistettu, mutta sitä pidetään hyvin todennäköisenä.

Kaikkiaan Brasiliassa tutkitaan jo noin 3 500 tapausta, joissa vastasyntyneellä on todettu mikrokefalia. Viime vuoteen saakka maassa oli vain noin 150 tautitapausta vuodessa.

Pääasiassa keltakuumehyttysen levittämä Zika-virus on viime aikoina levinnyt räjähdysmäisesti varsinkin Etelä- ja Väli-Amerikan alueella, ja sitä on havaittu jo Meksikossa saakka. Yleensä virus aiheittaa aikuisella vain lieviä oireita.

Yhdysvalloissa terveysviranomaiset pohtivat The New York Timesin mukaan parhaillaan, pitäisikö raskaana oleville naisille asettaa matkustusrajoituksia niihin maihin, joissa virusta esiintyy.

Asiaa harkitaan tarkkaan, silllä rajoituksilla voi olla mittavat vaikutukset matkustamiseen ja turismiin. Brasilian Riossa järjestetään ensi kesänä muun muassa olympialaiset.

Suomessa tilannetta seurataan 

Myös Suomessa Zika-virusta ja vauvojen kehityshäiriöitä seurataan tarkasti.

– Toistaiseksi ei ole matkustussuosituksia, mutta seuraamme esimerkiksi Yhdysvaltojen päätöksiä tarkasti. Zika-virus on tunnettu ennenkin, mutta mitään isompia epidemioita ei ole aikaisemmin havaittu, THL:n epidemiologi Jussi Sane sanoo.

– Brasilian lisäksi myös Ranskan Polynesiassa on raportoitu vastasyntyneillä aikaisempaa enemmän synnynnäisiä kehityshäiriöitä. Siellä oli 2014 isohko Zika-virusepidemia.

Virukseen ei toistaiseksi ole rokotetta, joten paras keino välttyä siltä on itsensä hyvä suojaaminen.

– Paras keino ehkäistä Zika-virusinfektiota ja muitakin hyttysvälitteisiä infektioita on huolellinen suojautuminen. Se on ainoa tapa ja siihen kannattaa panostaa, Sane sanoo.

The New York Timesin mukaan epidemiologit arvioivat, että jopa puolitoista miljoonaa brasilialaista on saanut tartunnan Zika-viruksesta.

Brasiliassa terveysviranomaiset ovat jopa ehdottaneet, että pahiten Zika-viruksesta kärsivillä alueilla naiset lykkäisivät lapsen hankintaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.