Geenimanipuloitu hyttynen taisteluun pelottavaa zikavirusta vastaan

Virusperäinen pienipäisyys vastasyntyneillä herättää huolta Etelä-Amerikassa 1:50

Etelä-Amerikassa ja Karibialla pelkoa herättävää zikavirus yritetään saada kuriin geenimanipuloidulla hyttysellä.

Hyttysten levittämää zikavirusta on tavattu nyt 14 alueella Karibialla ja Etelä-Amerikassa. Brasiliassa virus on yhdistetty useisiin mikrokefalia-tapauksiin.

Yhdysvalloissa on jo epäilty, että Brasilian turistiviranomaiset pyrkivät tietoisesti vähättelemään viruksen aiheuttamaa riskiä karnevaalien ja ensi kesänä Rio de Janeirossa pidettävien olympiakisojen vuoksi.

Viime lokakuun jälkeen mikrokefaliaa on tavattu Brasiliassa jo 3500 vauvalla. Yleensä tapauksia on 100-150 vuodessa.

Nyt myös Yhdysvalloissa on syntynyt ensimmäinen mikrokefali-vauva. Hawaijilla syntyneen lapsen äiti asui Brasiliassa viime toukokuussa ja sai virustartunnan sieltä.

Hoitoa ei ole

Zikaa vastaan ei ole olemassa rokotetta tai lääkettä. Virus aiheuttaa varsin lieviä oireita ja ihottumaa. Suurin osa virustartunnan saaneista ei oirehdi lainkaan. Se tarkoittaa sitä, että odottavat äidit eivät välttämättä edes tiedä, että he ovat sairastuneet.

Yhdysvalloissa suositellaan kaikkia Zika-alueilla käyneitä naisia testauttamaan itsensä mahdollisen tartunnan vuoksi. Lisäksi suositellaan useampia ultraäänitutkimuksia.

Vielä ei myöskään tiedetä, kuinka tehokkaita nykyiset testit ovat. Zika-diagnoosin varmistamiseksi käytössä on oltava kehittyneet laboratorio-olosuhteet. Pelkkä ultratutkimus ei riitä määrittelemään mahdollisen sairauden vakavuutta.

Tuntematon virus

Asiatuntijoiden mukaan Zika-infektiosta ei vielä tiedetä paljoakaan.

-Ihmiset tekevät oppineita arvauksia, sanoo Gergetownin yliopiston infektiotautien keskuksen johtaja Paul Roebe.

Ei esimerkiksi tiedetä, kuinka yleinen infektio on raskaana olevilla naisilla tai missä vaiheessa raskautta infektio on sikiön kannalta haitallisin.

Geenimanipuloidusta hyttysestä pelastus?

Tiistaina julkistettiin tieto, jonka mukaan laboratorio-oloissa on kehitetty geenimanipuloitu hyttynen, joka puolestaan tuhoaa virusta kantavaa Aedes-hyttysten populaatiota.

Aedes-hyttysestä on kehitetty steriili urosversio, jonka jälkeläiset kuolevat ennenaikaisesti.  Geenimanipuloidun hyttysen kehittänyt brittiläistä alkuperää oleva Oxitec kertoo saaneensa hyviä tuloksia tutkimuksissaan ja on aikeissa kasvattaa lisää superhyttysiä.

Samalla ne suitsisivat myös Aedes-hyttysen levittämää Dengue-kuumetta.

Afrikkalaista alkuperää

Zika-viruksesta on tehty ensimmäiset havannot 1940-luvulla Ugandassa. Viruksen alkuperäiset kantajat ovat todennäköisesti apinoita.

Virus on kuitenkin tullut esiin Amerikoissa vasta viime vuonna ja se on levinnyt nopeasti nimenomaan Etelä-Amerikassa.

Virusta levittävä Aedes aegypti -hyttynen levittää Zikan lisäksi keltakuumetta, Dengue-kuumetta ja Chikungunya-kuumetta.

Lue myös:

    Uusimmat