Mainos

Video: Zikavirus uhkaa erityisesti köyhiä äitejä – epidemian keskus keskellä slummia

Brasiliassa zikavirus leviää erityisesti köyhillä asuinalueilla. Favelojen äideillä ei ole varaa suojautua hyttysiltä ja ympäristö on omiaan zikaviruksen leviämiselle.

Tällä hetkellä Brasiliassa on arviolta 400 000 raskaana olevaa naista. Suurimmalla osalla heistä ei ole varaa ostaa hyttysmyrkkyä, joka estäisi zikavirusta levittävän hyttysen pistolta.

Pistolta, jonka nyt epäillään aiheuttavan sikiöille kehityshäiriöitä.

Täydellinen paikka zikavirukselle

Rio de Janeiron laidoilla asuva kuusitoistavuotias Tamires da Costa on työtön ja neljättä kuuta raskaana. Alueella on paljon paikkoja, missä hyttyset lisääntyvät.

Hyttysen "sikiämiseen" riittää vaikkapa vesipullon korkki.

Tamiresilta kuluu hyttysten vastaiseen taisteluun kaksi pulloa myrkkyä viikossa. Köyhälle se on lähes 30 euron ylimääräinen kuluerä kuukaudessa.

Hyttysmyrkyn kova kysyntä on aiheuttanut lisäksi sen, että apteekeissa hyllyt ja varastot ovat jo monin paikoin tyhjentyneet myrkkypulloista. Samalla hinnat ovat nousseet moninkertaisiksi siellä, missä niitä vielä on saatavilla.

Viime vuoden lopussa Brasiliassa varoitettiin zikaviruksesta ja linkistä kehityshäiriöihin. Viranomaiset heräsivät, kun lokakuun jälkeen mikrokefaliatapuksia oli tullut 3700, kun niitä vuonna 2014 oli ollut vajaat 150.

Pikaisesti kehotettiin nuoria siirtämään raskaushaaveita. Jo raskaana olleille hallitus jakoi hyttysmyrkkyä.

Zikaviruksen keskus slummissa 

Suositussa lomakohteessa eli Recifen kaupungissa turistille usein tuntemattomassa slummissa asuu puolestaan viidettä kuuta raskaana oleva 21- vuotias Tainara Lourenco.

Tainara asuu epäonnekseen koko zikavirusepidemian keskuksessa. 

Jos onni sattuisi potkaisemaan, syntyvä lapsi olisi terve. Tulevaa äitiä ahdistaa lähinnä se, että hän ei tiedä, onko saanut virustartunnan vai ei.

Gleyse Kelly da Silva tietää jo vastauksen samaan kysymykseen. Tytär syntyi pienipäisenä. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.