Mainos

Koulutusvakuutuksesta erimielisyyttä hallituspuolueissa

Ehdotettu koulutusvakuutus on saanut päähallituspuolueissa hyvin erilaisen vastaanoton. Luvassa onkin kosolti poliittista kädenvääntöä, kun hallitus mahdollisesti jo ensi viikolla käsittelee asiaa iltakoulussaan.

Sosiaalidemokraattisen puolueen puoluehallitus oli tänään sitä mieltä, että ehdotus uudesta koulutusvakuutuksesta antaa hyvän pohjan hankkeen kehittämiselle. Puolueen mielestä koulutusvakuutuksen toteutusta on jatkettava viipymättä "taloudellisten voimavarojen ja tehtyjen sopimusten" rajoissa. -Viivyttely tai hankkeen vesittäminen eivät voi tulla kysymykseen.

Koulutusvakuutus on sekä työelämän kehittämisen että sopimuspolitiikan kunnioittamisen kannalta vakava testi hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteistyölle, SDP:n puoluehallitus sanoo kannanotossaan.

Kokoomus pitää kalliina

Kokoomuksessa ehdotettua järjestelmää pidetään kalliina, ja siinä nähdään monia muitakin ongelmia. Puolueen mielestä on arveluttavaa lisätä työnantajien kustannuksia samalla, kun puhutaan työllistämiskynnyksen alentamisesta. Myöskään palkansaajia uudet maksut eivät innosta.

Kokoomus ihmettelee pääministeri Paavo Lipposen kiirettä asiassa. Puolueessa on myös halua odottaa eduskunnan päätöstä liikkeiden aukioloaikojen laajentamisesta ennen kuin koulutusvakuutus otetaan käsittelyyn. Kokoomus näkisi koulutusvakuutuksen osana koulutuspolitiikkaa. Nyt keskustelu on sen mielestä keskittynyt liikaa etuuksien suuruuteen. Koulutuspoliittisesta näkökulmasta on myös vaikea ymmärtää, miksi koulutettavat olisivat erilaisessa asemassa työttömyysturvan tasosta riippuen, puolueesta kommentoidaan.

Iltakouluun ensi viikolla

Koulutusvakuutus tulee mahdollisesti hallituksen iltakouluun ensi viikolla. Silloin pitäisi päättää ainakin siitä, miten asiassa edetään ja perustetaanko jatkotyötä varten esimerkiksi ministerityöryhmä.

Hallituksen on myös arvioitava, millä tavalla neuvottelut työmarkkinajärjestöjen kanssa hoidetaan. Yksi mahdollisuus on, että hallitus tekee omat esityksensä ja testaa ne sitten järjestöillä, sillä koulutusvakuutus on ollut jo kerran kolmikantaneuvotteluissa, pääministerin esikunnassa pohditaan.

Hallituspiireissä pidetään varsin todennäköisenä, että ehdotettu kokonaisuus särkyy ja tämän kevään aikana pystytään tekemään ratkaisut vain tälle vuodelle varatun 300 miljoonan markan käytöstä.

Hallituksen iltakoulussa saattaa nousta esille myös kysymys siitä, onko hallitus luvannut tämän vuoden budjetissa olevan 300 miljoonan potin pysyvästi koulutusvakuutukseen vai ainostaan tälle vuodelle. Palkansaajajärjestöissä pelätään lykkääntymisen johtavan siihen, että kiista-asiat siirtyvät seuraaviin tuloneuvotteluihin. Järjestöjen mielestä koulutusvakuutus on kuitenkin jo kertaalleen luvattu.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.