Mainos

Koulutetuista sosiaalityöntekijöistä pulaa

Länsi-Suomen ja Etelä-Suomen lääneissä on tuoreiden selvitysten mukaan vaikeuksia saada pätevää sosiaalialan henkilöstöä. Tämän vuoksi sosiaalialan palvelujen ja tuen saanti uhkaa heiketä entisestään.

Sosiaalialalta puuttuu koulutettuja työntekijöitä Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen lääneissä, ilmenee läänien teettämistä selvityksistä.

Etelä-Läänin kuntien sosiaalijohto arvioi tilanteen heikkenevän edelleen kaikissa palveluissa ja varsinkin vanhustenhuollossa. Lääni on koonnut tietoja peruspalveluista alueensa kuudessa maakunnassa.

Ongelma näkyy myös Länsi-Suomessa, jonka lääninhallitus kuvaa sosiaalialan työvoimatilannetta "aikapommiksi".

Länsi-Suomen lääninhallitus kartoitti tilannetta peruspalveluselvityksellä. Ammattitaitoisen henkilöstön saatavuuden ja riittävyyden pahimmat ongelmat ovat selvityksen mukaan kuntien perussosiaalityön tehtävissä.

Lisäksi henkilöstötilanne uhkaa kärjistyä muutaman vuoden sisällä pahemmaksi myös vanhustyössä ja erityispalveluissa.

Ongelma on pahin Satakunnassa ja Pohjanmaan maakunnissa. Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Keski-Suomessa tilannetta kuvataan hieman paremmaksi.

Yhteistyötä ehdotetaan ratkaisuksi

Etelä-Suomen läänin johdon mielestä kunnat eivät ole vielä reagoineet riittävästi ikärakenteen muutoksiin. Esimerkiksi kouluverkkoa suunnitellaan aivan liiaksi kuntarajojen sisällä, vaikka oppilasmäärä pienenee.

Yhteistyötä pitäisi tehdä yli kuntarajojen monilla muillakin aloilla, jotta kansalaisille turvataan vastedeskin yhdenvertaiset palvelut.

Myös Länsi-Suomen lääninhallitus korostaa, että kuntien yhteistyön kehittäminen on tarpeen sosiaalityön tehtävissä ja sosiaalialan erityispalvelujen järjestämisessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.