Mainos

"Koulussamme on raiskaaja ja tiedätte kuka hän on" – 15-vuotias lukiolaistyttö tyrmistyi tavasta, millä koulu reagoi hänen hyytävään viestiinsä

1:26
Aela, 15, erotettiin kolmeksi päiväksi lukiostaan, kun hän yritti tuoda esiin kouluaan vaivaavan ongelman.

Yhdysvalloissa Mainelainen Aela Mannsman halusi tuoda näkyväksi lukiossaan tapahtuvaa seksuaalista häirintää. Siispä 15-vuotias lukiolainen kiinnitti tyttöjen vessan peiliin asiaa käsittelevän lapun.

Mannsmanin kiinnittämässä post-it-lapussa luki: "Koulussamme on raiskaaja ja tiedätte kuka hän on". Mannsman kuitenkin tyrmistyi koulun reaktiosta yritykseen tuoda todellinen ongelma kaikkien nähtäville.

Sen sijaan, että koulu olisi tarttunut Mannsmanin esille nostaman ongelmaan, rangaistiinkin häntä itseään.

Useita tapauksia

Mannsmann sai pitkän selvittelyn päätteeksi kahden muun oppilaan tavoin kolmen päivän "jäähyn" koulunkäynnistä. Perusteena erottamiselle oli kiusaaminen, sillä eräs oppilas oli tullut eristetyksi ja jäänyt kahdeksana päivänä kotiin.

– Lapulla oli tarkoitus tuomita koulussamme vallitseva kulttuuri. Koulussamme on ehdottomasti useita tapauksia ja syyllisiä, Mannsman sanoo CNN:n haastattelussa.

Koulu julkaisi tapauksesta virallisen lausunnon, jossa se perusteli oppilaiden saamia rangaistuksia.

– On tärkeä ymmärtää, että oppilaan viestin kiusatessa toista oppilasta olemme velvoitettuja lain ja koululautakunnan sääntöjen nimissä tutkimaan ja puuttumaan tilanteeseen, siitäkin huolimatta, että oppilas nostaisi esiin myös yleisen huolenaiheen, lausunnossa sanotaan.

Oikeuskanne nostettu

Mannsman eierottamistaan pureskelematta niellyt. Paikallinen perustuslain toteutumista valvova järjestö auttoi häntä haastamaan koulun oikeuteen.

Järjestön mukaan Mannsman käytti lapun kiinnittäessään sananvapauttaan.

– Tapaus on tärkeä, koska voimme tehdä selväksi, että oppilaiden nostaessa epäkohtia esiin he eivät tunne itseään hiljennetyiksi vaan tuetuiksi, ACLU-järjestön Alison Beye sanoo CNN:lle.

Lähteet: CNN, PEOPLE

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja