Mainos

Kouluruoasta hullun lehmän tautia Britanniassa?

Hullun lehmän tauti on alkanut vaatia yhä nuorempia uhreja Britanniassa. Asiantuntijoiden mukaan syy nuorten uhrien määrän lisääntymiseen saattaa löytyä kouluruuasta. Taudin johtavan asiantuntijan mukaan kouluruokaan käytettiin 80-luvulla mm. naudan selkärankaa, josta tauti sitten levisi ihmisiin.

Hullunlehmantauti

Esimerkiksi Queniboroughin kylässä Keski-Englannissa on kahden vuoden sisällä kuollut neljä nuorta aikuista Creuzfeld Jacobin-tautiin, joka on ihmisessä ilmenevä muoto hullun lehmän taudista. Viides tautiin sairastunut nuori on kuolemaisillaan.

Tutkijoiden mukaan kyseessä ei voi olla sattuma. Britannian Creuzfeld-Jacob -taudin tutkimuskeksusen johtaja Robert Will sanoo, että kouluruoka voi olla monen tartunnan takana. Britanniassa kouluruokaan sisältyy yleensä erilaisia makkaroita tai jauhelihapihvejä, joiden valmistukseen käytettiin 80-luvun lopulle saakka naudanruhon vähäarvoisia osia, myös selkärankaa. Vallitsevan teorian mukaan tauti on levinnyt elämistä ihmisiin juuri naudan selkäytimen kautta. Willin mukaan vauvanruokiin käytettiin samoja vaarallisia osia naudasta. Suuri vauvanruokiavalmistaja Heinz, kiirehti tuoreeltaan vakuuttamaan, että ainakaan sen tuotteissa ei koskaan ole käytetty naudan selkäydintä.

Creuzfeld-Jacobin taudin tartunnan ja puhkeamisen väli on yleensä 10-20 vuotta. Todennäköistä on, että tulevina vuosina uhrien määrä kasvaa rajusti, jos tutkimusjohtaja Willin teoria pitää paikkansa. Tähän mennessä hullun lehmän tautiin on Britanniassa sairastunut 74 ihmistä, joista 67 on menehtynyt. Tautiin ei ole olemassa lääkettä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.