Mainos

Koulukaappaajiin neuvotteluyhteys

Etelä-Venäjällä eilen alkanut koulukaappaus jatkuu. Pohjois-Ossetiassa kouluun tunkeutuneisiin kaappaajiin on saatu neuvottelyhteys.

Venäjän turvallisuusviranomaiset kertovat, että moskovalainen lastenlääkäri Leonid Roshal on aloittanut neuvottelut sieppaajien kanssa. Pari vuotta sitten hän neuvotteli siepattujen vapauttamisesta Moskovan teatterikaappauksen yhteydessä.

- Työ on alkanut. Tässä prosessissa on tärkeintä lasten ja muiden panttivankien elämä, sanoo turvallisuuspalvelun edustaja Valeri Andrejev.

Kaappaajilla 300 panttivankia

Aseistautunut joukko tunkeutui Beslan kaupungissa sijaitsevaan kouluun eilen ja otti panttivangeiksi koululaisia, heidän vanhempiaan ja opettajia.

Ryhmä vaatii Venäjää vetämään joukkonsa pois Tshetsheniasta.

Turvallisuuslähteiden mukaan panttivankina on kaikkiaan 300 ihmistä.

Beslan on Pohjois-Ossetian toiseksi suurin kaupunki Vladikavkazin jälkeen. Pohjois-Ossetia sijaitsee Pohjois-Kaukasian levottomien alueiden Tshetshenian ja Ingushian länsipuolella.

Kouluun hyökättiin aamulla pian sen jälkeen, kun syksyn ensimmäinen koulupäivä oli juhlallisesti avattu. Siksi koulussa oli oppilaiden ja opettajien lisäksi myös lasten vanhempia.

Kaappaajiin saatiin neuvotteluyhteys vasta illalla, kertoi turvallisuuspalvelun edustaja Valeri Andrejev. Neuvottelut käynnistyivät kuitenkin hyvin hitaasti. Kaapparit kieltäytyivät vielä iltapäivällä kaikista yhteyksistä, eivätkä antaneet tuoda kouluun edes ruokaa ja juomaa.

YK: Siepatut vapautettava

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee Venäjän Pohjois-Ossetian koulukaappauksen ja vaatii välittömästi sieppaajia vapauttamaan kaikki noin 300 panttivankiaan.

Turvallisuusneuvosto kokoontui varhain torstaina Suomen aikaa keskustelemaan Venäjällä lähiaikoina tehdyistä terroriteoista. Venäjän pyynnöstä koolle kutsuttu turvaneuvosto tuomitsi myös muut terrorihyökkäykset.

Tulituksessa kuoli useita

Koulua vartioineet poliisit avasivat tulen noin 15 - 16:ta naamioitunutta ja aseistautunutta hyökkääjää vastaan. Koulusta paenneiden oppilaiden mukaan valtaajien joukossa oli kaksi naista.

Tulituksessa kuoli kaksi ihmistä ja 11 haavoittui. Myöhemmin kerrottiin, että kuolleita olisi ollut seitsemän ja haavoittuneita neljä. Tämä tieto kuitenkin kumottiin pian.

Kuolleiden ja haavoittuneiden joukossa ei ole koululaisia.

Valtaajat veivät lapset, heidän vanhempansa ja opettajat koulun liikuntasaliin ja miinoittivat sen. Myöhemmin he miinoittivat loputkin koulurakennuksesta.

Kaapparit uhkasivat tappaa 50 panttivankia jokaista tapettua valtaajaa kohti ja 20 jokaista haavoittunutta kohti.

Pakenemaan päässeiden lasten mukaan sotilaspukuiset ja huppupäiset valtaajat käyttäytyivät hyvin aggressiivisesti ja pelottelivat lapsia.

Ammuskelun aikana noin 50 koululaista pääsi pakenemaan rakennuksesta. Myöhemmin koulusta pääsi pakenemaan vielä 15 ihmistä, heidän joukossaan neljä aikuista.

Ei selkeitä vaatimuksia?

Tiedot kaapparien vaatimuksista ovat olleet hyvin ristiriitaisia. He ilmoittivat aluksi, että neuvottelevat vain Pohjois- Ossetian ja Ingushian presidenttien sekä moskovalaisen lastenlääkärin Leonid Roshalin kanssa.

Roshal tuli tunnetuksi kaksi vuotta sitten Moskovan teatterikaappauksen yhteydessä, jolloin hän neuvotteli panttivankien vapauttamisesta.

Roshal kertoi lähtevänsä Pohjois-Ossetiaan ja pyrkivänsä vapauttamaan lapset. Hän sanoi olevansa valmis myös neuvottelemaan terroristien kanssa.

Paikallisen muslimiyhdyskunnan ja yleisen syyttäjän viraston edustajat pyrkivät eilen neuvotteluihin valtaajien kanssa mutta heidät käännytettiin takaisin. Koulun valtaajat kieltäytyivät myös vaihtamasta lapsia kahteen korkea-arvoiseen pohjoisossetialaiseen virkamieheen, jotka olivat valmiit panttivangeiksi.

Putin keskeytti lomansa

Presidentti Vladimir Putin keskeytti lomansa Sotshissa ja lensi eilen päivällä Moskovaan. Hän järjesti ensimmäisen tapaamisen tärkeiden ministerien kanssa heti Vnukovon lehtokentällä.

Mukana tapaamisessa olivat sisäministeri Rashid Nurgalijev, yleinen syyttäjä Vladimir Ustinov, turvallisuuspalvelu FSB:n päällikkö Nikolai Patrushev ja rajavartioston päällikkö Vladimir Pronitshev.

USA tuomitsi kaappauksen

Yhdysvaltain presidentti George Bush on tarjonnut venäläiselle virkaveljelleen Vladimir Putinille apua Pohjois-Ossetian panttivankikriisin ratkaisemiseksi. Asiasta kertoi Kremlin lehdistöpalvelu myöhään eilisiltana.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Bush tarjosi kaikkea mahdollista apua neuvotteluihin ja Putin kiitti tarjouksesta. Uutistoimisto ei kuitenkaan kertonut, hyväksyikö Putin tarjouksen.

Yhdysvallat on tuominnut jyrkin sanakääntein panttivankien oton pohjoisossetialaisessa koulussa Venäjällä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.