Koulujen tuntijaon uudistaminen nostaa tunteita

Koulujen oppituntijaon uudistaminen on saanut lobbaajat liikkeelle. Opetusministeriön asettamalle työryhmälle on lähetetty jo kymmeniä kannanottoja siitä, mitä aineita koulussa tulisi opettaa. MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoo tänään, että uudistus tehdään vain kerran kymmenessä vuodessa, joten se kirvoittaa paljon mielipiteitä. Opettaja ja oppilas jäävät paineitten alla hyvin yksin.

Opetusministeriö asetti viime keväänä työryhmän pohtimaan, mitä peruskoulussa pitäisi opettaa ja kuinka paljon. Uudistuksia tehdään vain kymmenen vuoden välein, joten ne herättävät paljon tunteita. Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen kertoo, että erilaisia ehdotuksia uusista oppiaineista tulee työryhmälle valtavasti.

- Työryhmällehän esitetään uusia oppiaineita hyvinkin paljon eri vaiheissa. Julkisuudessa on hyvin monia ehdotuksia uusista oppiaineista. Esitetään tiettyjä painotuksia, uusia sisältöalueita, sanoo Lankinen.

Lukuisia kannanottoja tuntijakoon

Työryhmälle on sadellut eri tahoilta jo kymmeniä kannanottoja koulun tuntijaosta. Perinteisistä oppiaineista lähes kaikkia haluttaisiin lisää. Ehdotusten joukossa on kuitenkin myös uusia aihekokonaisuuksia. Maa- ja metsätalouden ja puutarhahoidon opettajayhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Arino ehdottaa ulkoluokkaa.

- Me ehdotetaan, että pitäisi olla ulkoluokkahuone jokaisella koululla, että voidaan opiskella ulkona.

Lapsiasiavaltuutettu Maria-Kaisa Aula puolestaan haluaisi lapsen oikeuden mukaan kouluopetuseen.

- Toisin ihmisoikeuskasvatuksen ja lapsen oikeuden vahvemmin osaksi kouluopetusta ja koulun näkökulmaa.

Eniten kuohuttavat uskonto ja ruosin kieli. Jopa eduskunnan entinen puhemies Paavo Lipponen on lähettänyt kannanoton ruotsin kielen puolesta.

- Eihän kaikkia voida mitenkään tyydyttää. Mutta tässä vaiheessa on hyvä käydä keskustelua, minkälaisen suunnan suomalaiselle perusopetukselle haluamme, painottaa Opetushallituksen pääjohtaja Lankinen.

Yksittäinen oppilas ja opettaja tuntuvat jäävän vaateiden alla hyvin yksin. Työryhmä antaa ehdotuksensa tuntijaosta toukokuussa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat