Kouluja muistutetaan luokkaretkien maksuttomuudesta

Opetushallitus aikoo ohjeistaa kouluja tulevien kevään luokkaretkien lähestyessä retkien maksuttomuudesta.

Opetushallitukselta lähtee kouluille lähiaikoina tiedote, jossa muistutetaan, että kaikkien koulujen retkien on oltava oppilaille maksuttomia. Opetushallituksessa valmistellaan kouluille myös yhteisiä periaatteita, joilla mahdollista rahankeruutoimintaa voi harjoittaa.

-Meille tulee jatkuvasti vanhemmilta kyselyjä koulujen retkistä. Ne eivät saa maksaa oppilaille tai heidän vanhemmilleen mitään, sanoo Opetushallituksen pääjohtaja Kirsi Lindroos. Hän kehottaa vanhempia ottamaan yhteyttä kouluun, jos maksupyyntöjä tulee. Perustuslaki takaa kaikille maksuttoman perusopetuksen.

Opetussuunnitelmaan perustuvaan opetustoimintaan voidaan kuitenkin liittää "kohtuullista rahankeruuta", kuten opetusministeri Antti Kalliomäkikin on todennut.

-Rahankeruuseen osallistumisen on kuitenkin oltava niin oppilaille kuin heidän vanhemmilleen vapaaehtoista. Ja aina koko rahapotti on jaettava kaikkien oppilaiden hyväksi, myös niiden, jotka eivät ole toimintaan osallistuneet, painottaa Lindroos. Eli kaikkien oppilaiden on päästävä keräysvaroin rahoitetulle retkelle, olivat he sitten osallistuneet keräykseen tai eivät.

Rahoitus kuntien vastuulla

Koulujen rahankeräyksestä on huolissaan myös Opetusalan eettinen neuvottelukunta.

-Toivomme pidättyväisyyttä rahankeräyksiin. Kunnilla on velvollisuus huolehtia siitä, että koulujen retkiin ja kulttuuritoimintaan on budjetoitu tarpeeksi rahaa, sanoo professori, neuvottelukunnan puheenjohtaja Hannele Niemi.

Myös opetusministeriö ja Opetushallitus korostavat kuntien vastuuta, sillä perusopetuksen järjestäminen on säädetty kuntien tehtäväksi. Rahankeräysten tarvetta on lisännyt se, että koulujen määrärahat ovat niukat.

-Eriarvoisuutta lisää se, että vähävaraisten alueiden ja syrjäseutujen koulujen mahdollisuudet järjestää rahakeräyksiä ovat muita huonommat. Esimerkiksi Etelä-Suomessa lähekkäisillä asuinalueilla on kouluja, joista toiset pystyvät järjestämään vanhempien vapaaehtoisella avustuksella hienoja retkiä, kun taas naapurikoulu ei siihen välttämättä pysty, sanoo Niemi.

Neuvottelukunta ei täysin kiellä kohtuullisia rahankeräyksiä, mutta rahat pitää jakaa kaikkien kesken.

-Rahat pitää kerätä yhteiseen hyvään eikä oppilaskohtaisesti, painottaa Niemi.

Koululaisille toivotaan alennuksia

Opetushallituksessa korostetaan, että retkiä, leirikouluja ja tutustumiskäyntejä eri kohteisiin tarvitaan.

-Ne ovat osa koulun toimintaa ja monesti parantavat oppilaiden motivaatiota sekä lisäävät viihtyvyyttä, sanoo Lindroos.

Yhteisen hyvän eteen tähtäävillä rahankeräystoimilla on myös pedagoginen tehtävä.

-Haastaisin bisnesmaailman tulemaan kouluja vastaan sisäänpääsy- ja joukkoliikennemaksuissa. Antamalla tuntuvat alennukset ja hintaedut koululaisille yritykset mahdollistavat oppilaille erilaisia kokemuksia. Hehän ovat niitä tulevaisuuden aikuisia, jotka palveluja myöhemminkin mahdollisesti käyttävät.

Lindroosin mukaan esimerkiksi Ruotsissa valtion ja kuntien museot ovat koululaisille ilmaisia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat