Kotona lojuvissa paristoissa ja akuissa piilee palovaara

Lelujen paristot ja akut jäävät helposti kierrättämättä, jolloin niiden raaka-aineita ei saada hyödynnettyä uudelleen. Väärin säilytettyinä litiumparistot ja -akut saattavat aiheuttaa tulipalovaaran.

Paristo- ja akkukäyttöisiä leluja on runsaasti kaupan. Muun muassa kauko-ohjattavat autot, liikkuvat eläinhahmot, itkevät vauvanuket sekä lapsille suunnatut soittimet ja kännykät toimivat paristoilla tai akuilla. Yleisimmin leluissa käytetään niin sanottuja sormiparistoja eli AA- ja AAA-alkaliparistoja. Yhdessä lelussa on 1–6 paristoa.

Keräyksellä ja käsittelyllä estetään haitallisten aineiden, kuten elohopean, lyijyn ja kadmiumin pääsy veteen, ilmaan ja maaperään. Lisäksi kierrätyksen avulla mahdollistetaan raaka-aineiden uusiokäyttö. Esimerkiksi litiumakkujen raaka-aineista jopa 90 prosenttia saadaan hyödynnettyä uudelleen.

Vie keräyslaatikkoon tai kaupan henkilökunnalle

Käytettyjä paristoja ja akkuja otetaan vastaan kaikissa niitä myyvissä liikkeissä.

– Käytetyt paristot ja akut voi pudottaa vaikkapa lelukaupan tai tavaratalon paristokierrätyspisteeseen uutta lahjaa hankittaessa. Jos puna-mustaa keräyslaatikkoa ei ole näkyvillä, voi paristot ja akut palauttaa henkilökunnalle, sanoo toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski paristojen ja akkujen kierrätystä organisoivasta tuottajayhteisö Recser Oy:stä.

Väärä säilytys aiheuttaa tulipalovaaran

Laitteista irrotetut litiumakut voivat aiheuttaa kotona oikosulku- tai tulipalovaaran. Akkuja käytetään muun muassa lasten tableteissa. Tulipaloriskin välttämiseksi kaikkien litiumparistojen ja -akkujen virtanavat tulee teipata heti, kun ne poistetaan laitteesta tai käytöstä. Litiumakut ja -paristot on helppo tunnistaa Li-alkuisesta merkinnästä.

– Jos ei ole varma, mikä paristo tai akku on kyseessä, voi kaikkien palautettavien paristojen ja akkujen virtanavat teipata varmuuden vuoksi. Paristojen ja akkujen sisältämä ja niihin lisätty muovi, pahvi ja muut orgaaniset aineet pystytään myös hyödyntämään energiana, Santakoski muistuttaa.

Vuotavat paristot ja akut täytyy pakata muovipussiin, jotta vaaralliset aineet eivät joudu iholle tai vahingoita keräyslaatikkoa.

Lue lisää:

Kuva: Recser Oy

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja