Kotkasta löytyi hylätty purjevene, jonka jäljet johtivat Ruotsiin – mysteeri saattaa liittyä laajempaankin rikosvyyhtiin: "Heräsi epäilys"

Kotkassa hämmentää Ruotsista asti saapunut mysteerivene – taustalla todennäköisesti varkaus 2:09
Katso videoraportti: Tämä varastetuksi osoittautuneesta mysteeriveneestä nyt tiedetään.

Merimuseon majakkalaiva Kemi oli keskiviikkona 14. heinäkuuta tulossa Merikeskus Vellamon laituriin, mutta vakiopaikalla kelluikin toinen vene.

Merimuseosta otettiin yhteyttä Kotkan merivartioasemaan noin kymmenen metriä pitkästä purjeveneestä, joka oli auttamatta väärässä paikassa.

Vene siirrettiin pois majakkalaivan tieltä. Siirtohinauksen jälkeen kului muutama päivä, joiden aikana Kantasatamassa olleella purjeveneellä ei näyttänyt käyvän ketään.

Se oli sen verran outoa, että paattia mentiin tutkimaan tarkemmin, kertoo Kotkan merivartioaseman vartioupseeri Matti Manninen.

– Heräsi epäilys, että tässä saattaa olla jotain tekeillä. Tutkimme venettä tarkemmin ja havaitsimme varastamiseen liittyviä merkkejä, Manninen kertoo.

Näitä merkkejä olivat esimerkiksi se, että veneen vanhan nimen päälle oli kiinnitetty uusi nimi.

Kun varkauteen viittaavat asiat selvisivät, niin merivartioasemalta tehtiin ilmoitus poliisille, ja vene hinattiin merivartioaseman laituriin.

Noin 50 000 euron vene

Kaksi viikkoa veneen havaitsemispäivän jälkeen poliisilla ei ole vielä tarkkaa tietoa siitä, miten vene on päätynyt Kotkaan.

Se on kuitenkin selvinnyt, että vene on kotoisin Ruotsista. Kotkan merivartioaseman mukaan kyse on sen luokan veneestä, että purjehdus Ruotsista Suomeen on täysin mahdollinen suorittaa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Salminen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoo asianomistajan ilmoittaneen veneen arvon olevan noin 50 000 euroa ja että se on anastettu Tukholman läänin alueelta.

Salmisen mukaan poliisi on tunnistanut veneen 99 prosentin varmuudella asianomistajan ilmoituksessa kuvailluksi anastetuksi veneeksi.

Reitistä, mitä pitkin vene on kuljetettu Kotkaan, poliisilla ei ole vielä tietoa.

– Todennäköistä on se, että se on vesitse tullut, mahdollisesti konevoimalla, koska aluksessa ei ole purjeita, eikä niitä ole siinä ollutkaan anastushetkellä.

Salminen pitää myös mahdollisena, että vene on kuljetettu koko matkan tai osan matkasta trailerin päällä perävaunussa.

Tällä hetkellä poliisin tiedossa ei ole, miksi alus on jäänyt Kotkaan tai mihin sen on ollut määrä jatkaa matkaa sieltä.

Ei välttämättä yksittäistapaus

Poliisi on haarukoinut vastaavia tapauksia viimeisen parin vuoden osalta, jotka voisi Salmisen mukaan ryhmittää samaan juttuun.

– Kohde on samantyyppinen ja tietyt elementit tekotavassa ovat yhdenmukaisia. Sillä tavalla voisi ajatella, että tämä ei ole yksittäistapaus.

Salmisen mukaan veneen kyydistä ei ole löydetty mitään laitonta materiaalia. Poliisikoira on nuuhkinut aluksen läpi, samoin Tullin koira.

– Ei ole mitään syytä olettaa, että siinä olisi ollut mitään laitonta omaisuutta.

Pallo on rikostutkinnan osalta heitetty Ruotsille. Salmisen mukaan suomalaisilla poliiseilla ei ole mitään rikosta, mitä tutkia, koska anastusrikos on tapahtunut Ruotsissa.

Ruotsin poliisiin on oltu yhteydessä ja kysytty, miten tutkinnan suhteen olisi syytä edetä. Vastausta ei Salmisen mukaan ole toistaiseksi kuulunut.

Salmisen mukaan viranomaiset ovat yhteydessä toisiinsa sekä paikallistasolla, että Keskusrikospoliisin kautta.

Salminen toivoo, että seuraavaksi ruotsalainen asianomistaja hakisi veneensä pois kuormittamasta Kotkan merivartioaseman säilytysaluetta.

Lue myös:

    Uusimmat