Täydellinen rikos: Postin historian suurin varkaus on edelleen mysteeri – mihin tuhannet älypuhelimet päätyivät varastolta Toijalasta?

0:30
MTV Uutiset kertoi aiemmin Vantaalla tapahtuneesta koruliikevarkaudesta: Näin röyhkeästi varkaat iskivät kauppakeskus Jumbon koruliikkeeseen

Postin historian suurimmaksi omaisuusrikokseksi titureelattu Akaan Toijalan älypuhelinvarkaus on pitkällisestä poliisitutkinnasta huolimatta yhä ratkaisua vailla.

Sisä-Suomen poliisi ja keskusrikospoliisi ovat tutkineet tapausta yli kolmen vuoden ajan. Varkaat iskivät Toijalan Satamatiellä sijaitsevaan Postin varastokiinteistöön syyskuun viimeisenä viikonloppuna vuonna 2017.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pasi Niemisen mukaan tekijät tunkeutuivat varastoon ainakin kahdesti, mutta mahdollisesti useammankin kerran. Varkaiden matkaan lähti yli 2 000 uutta älypuhelinta, jotka kolme vuotta sitten edustivat varsin uutukaista tuotantoa. Erässä oli muun muassa Applen iPhonen 7- ja 8- sekä Samsung Galaxyn S7- ja S8-puhelimia.

Varastetun tavaran arvo oli tapahtuma-ajankohdan ja myös nykypäivän mittapuulla varsin merkittävä.

– Yli miljoonan euron keikasta puhutaan, tutkinnanjohtaja vahvistaa.

Ammattilaiset asialla

Miten jättimäinen varkaus onnistuttiin toteuttamaan niin, että poliisikin on joutunut vain levittelemään käsiään?

Niemisen mukaan kyseessä on todennäköisesti ollut kansainväliseen rikollistoimintaan kytkeytyvä ja ammattimainen rosvojoukko, jolla on kokemusta vastaavista teoista. He olivat pystyneet kiertämään varaston hälytys- ja valvontalaitteiston paikkoja rikkomatta. Nieminen ei tutkinnallisista syistä täsmennä, mitä menettely tarkalleen ottaen tarkoittaa.

Joka tapauksessa vaikuttaa siltä, että varkaat tiesivät täsmällisesti, mitä he olivat tekemässä. 

Suuri puhelinerä oli Toijalassa välivarastoinnissa. Laitteet oli tarkoitus toimittaa eteenpäin useampaan eri kauppaan jälleenmyyntiin. Tuotteet olivat myyntipakkauksissaan laatikoihin varastoituina. 

– Puhelimet olivat vielä varastorakennuksessakin säilytyksessä omassa erillisessä, arvokkaammille lähetyksille tarkoitetussa tilassaan. Mitään muuta varastolta ei ollut viety tai rikottu. On siis syytä epäillä, että varkaiden tietoisena tarkoituksena oli mennä juuri tuohon tilaan. Puhelimet on painonsa puolesta pystytty kantamaan käsin ulos rakennuksesta, mutta teko on joka tapauksessa vaatinut myös logistista suunnittelua, Nieminen sanoo.

Keikkoja kaksi tai useampi

Tutkinnassa selvisi aikanaan, että varastoon tunkeutumiset tapahtuivat viikonloppuaikaan, kahtena yönä peräkkäin 29. syyskuuta ja 1. lokakuuta välisenä aikana.

Perjantain ja lauantaina välisenä yönä varkaat iskivät kello 23–4.30 aikaan ja seuraavana yönä kello 21–4.30 välillä. Poliisin arvion mukaan paikalla käytiin kyseisinä ajankohtina varkaissa ainakin kahdesti, mutta mahdollisesti useampaankin kertaan.

Postin työntekijät huomasivat karvaan yllätyksen palatessaan töihin viikonlopun jälkeen maanantaina.

Ratkaisevia johtolankoja ja näyttöä virkavalta ei toistaiseksi ole saanut kasaan ajankulusta huolimatta. Rikoksen jälkeen poliisi pyysi tapahtuma-alueelta silminnäkijähavaintoja. Niemisen mukaan “juuri mitään” vihjeitä ei tullut, vaikka varasto ei kovinkaan syrjäisellä alueella sijaitsekaan. 

Virkavalta epäilee, että puhelimet on sittemmin kuljetettu myytäväksi ulkomaille. Tietoa siitä, miten ja mihin, ei ole.

Vielä on aikaa

Tapauksesta on aikanaan kuulusteltu useita henkilöitä, mutta kuulustelujen ja tutkinnan yksityiskohtiin Nieminen ei tahdo ottaa kantaa.

– Työtä on tehty paljon, mutta ketään ei ole saatu kiinni. Jos joku vielä muistaa tai tietää asiasta jotakin, niin tietenkin olemme kiinnostuineita kuulemaan ja ottamaan vastaan havaintoja, hän sanoo.

Vihjeitä voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen keskitettytutkinta.sisa-suomi@poliisi.fi.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä varkautena. Rikoslain silmissä teko vanhenee 20 vuodessa, joten poliisilla on vielä 16 vuotta aikaa ratkaista Toijalan älypuhelinmysteeri.

Tutkinnallisista syistä Posti ei kommentoinut asiaa MTV Uutisille lainkaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja