Mainos

Kotitalouksien lainanotto lisääntyi

Kotitaloudet innostuivat viime vuonna ottamaan uusia luottoja selvästi enemmän kuin toissa vuonna. Tilastokeskuksen tänään julkistaman tilaston mukaan kotitaloudet nostivat vuoden 2001 aikana uusia luottoja noin 18 miljardilla eurolla, mikä oli yli 10 prosenttia edellisvuotta enemmän. Kotitalouksien koko luottokanta kasvoi kahdeksan prosenttia ja oli vuoden lopussa noin 43 miljardia euroa.

Kotitalouksien luotoista valtaosa eli noin kaksi kolmasosaa on asuntolainoja. Asuntoluottokanta kasvoi viime vuonna 11 prosenttia ja nousi yhteensä noin 29 miljardiin euroon. Myös kotitalouksien uusista luotoista yli puolet koostui asuntolainoista, joita nostettiin 16 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Kotitaloudet ottivat viime vuonna entistä enemmän myös kulutusluottoja.

Toisin kuin kotitaloudet, yritykset ja yhteisöt eivät viime vuonna juuri lisänneet luotonottoaan, sillä kokonaisuudessaan luottokannan viisi vuotta jatkunut kasvu lähes pysähtyi. Koko yhteenlaskettu luottokanta kasvoi vain vajaan prosentin ja oli vuoden lopussa yhteensä noin 156 miljardia euroa. Kotitalouksien luottojen osuus koko luottokannasta oli siis runsas neljännes. Koko luottokannassa uusia luottoja nostettiin 11 prosenttia toissa vuotta vähemmän, yhteensä noin 135 miljardilla eurolla, mistä vajaat puolet oli ulkomaille myönnettyjä luottoja.

Niin sanottu yleisöluottokanta, johon ei ole luettu eri luotonantajatahojen keskinäistä luotonantoa, oli vuoden lopussa nelisen prosenttia vuoden takaista suurempi. Yleisöluottokanta nousi vuoden lopussa yhteensä 572 miljardiin markkaan eli 96 miljardiin euroon, ja uusien yleisöluottojen määrä kasvoi 7 prosenttia edellisvuodesta.

Tilastokeskuksen luottokantatilasto sisältää tiedot kotimaisten rahoitus- ja vakuutuslaitosten, valtion ja sosiaaliturvalaitosten koko luotonannosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.