"Kotipapakokeesta" saatu lupaavia tuloksia

Espoossa on tehty kahden vuoden ajan tutkimusta, jossa naiset ovat voineet tehdä kotona testin kohdunkaulansyöpää aiheuttavan papilloomaviruksen varalta. Vuosien 2008 ja 2009 aikana HPV-kotitestejä postitettiin tuhannelle naiselle, jotka eivät osallistuneet riskiryhmien papa-seulontoihin terveyskeskuksissa.

Tutkimuksessa vertailtiin, tekevätkö naiset mieluummin HPV-testin kotona vai tulevatko he helpommin papa-näytteen ottoon terveyskeskukseen muistutuksen jälkeen. HPV-testin teki 30 prosenttia kotitestin saaneista ja 26 prosenttia lähti papa-seulontaan muistutuskirjeen saatuaan.

- 30 prosenttia on hyvä luku. Samanlaisia tuloksia on saatu myös muissa maissa. Se oli tosin ikävä yllätys, että nuoret eivät tehneet kotitestejä niin aktiivisesti kuin olisimme toivoneet. Päätavoitteemme oli saada innostumaan juuri nuoria, jotka osallistuvat papa-seulontoihin kaikkein heikoimmin, kertoo tutkija Anni Virtanen Suomen Syöpärekisterikeskuksesta.

HPV-testin ja papa-testin keskeinen ero on se, että HPV-kokeella saadaan selville, onko testattavalla papilloomavirus, kun taas papa-koe kertoo tarkemmin, millaisia solumuutoksia kohdunsuulla tarkalleen on. Siksi nainen ohjattiin kotitestin jälkeen tarkempaan papa-tutkimukseen, jos papilloomavirus havaittiin.

"Kokeilua kannattaa laajentaa"

Anni Virtanen oli tutkimuksen aikana yhteydessä naisiin, jotka tekivät HPV-kotitestin. Hänen mukaansa kokemukset olivat positiivisia.

- Kotitestiä pidettiin pääosin helppokäyttöisenä. Totta kai osa oli sitä mieltä, että tuntuu turvallisemmalta ja luotettavammalta tulla paikan päälle terveydenhuoltohenkilökunnan testattavaksi, hän sanoo.

Espoossa tehty tutkimus oli ensimmäinen kokeilu, joka Suomessa on tehty. Suomalaistutkijoiden mielestä kotinäytteenoton laajentaminen muihin suomalaiskuntiin olisi mahdollista.

- Espoohan on aika iso kaupunki, jossa on melko korkea koulutustaso ja lyhyet matkat terveydenhoitopaikkoihin. Henkilökohtaisesti haluaisin tehdä kokeiluja maaseudulla, jossa matkat seulontoihin ovat pidempiä, Anni Virtanen sanoo.

Laajempia kokeiluja on tehty aiemmin esimerkiksi Hollannissa, Englannissa, Ruotsissa ja Italiassa.

- Lisäksi kokeiluja suunnitellaan tällä hetkellä erittäin monissa maissa, sanoo tutkimusjohtaja Ahti Anttila Suomen Syöpärekisterikeskuksen joukkotarkastusosastolta.

Seulonnoissa käydään tunnollisesti

Papa-seulontoja järjestävät Suomessa kunnat. Joukkotarkastukseen kutsutaan vuosittain kaikki 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55- ja 60-vuotiaat naiset. Ahti Anttilan mukaan noin 70 prosenttia kutsutuista tulee näytteenottoon kutsun saatuaan.

- Niistä, jotka eivät tule paikalle, kaksi kolmasosaa on käynyt testissä jossain muualla. Vain noin 10 prosenttia kuuluu ryhmään, joka eivät käy papa-testissä tarpeeksi säännöllisesti. Syitä on monia. Ei haluta, on liian kiire, eivätkä kaikki tiedä, miksi seulontoja tehdään, Anttila kuvaa.

Anttilan mukaan papa-seulonta tai vaihtoehtoisesti HPV-testin tekeminen on erittäin tärkeä keino taistelussa kohdunkaulansyöpää vastaan.

- Syöpä voisi kehittyä erittäin helposti noin 30-vuotiaallekin naiselle, mutta näiden testien avulla neljä viidestä syöpätapauksesta voidaan estää. Jos seulontoja ruvetaan heikentämään, vastaavasti syöpätapaukset lisääntyvät. Näillä uusilla kokeiluilla halutaan katsoa, saataisiinko Suomessa vieläkin parempia tuloksia.

Lue myös:

    Uusimmat