Mainos

Kotimainen ruoka työllistää luultua enemmän

Kansantaloustieteen professori Osmo Forssell laskee elintarviketeollisuuden työllisyysvaikutukset huomattavasti suuremmiksi kuin aiemmin on arvioitu.

Hänen mukaansa elintarviketeollisuus kokonaisuudessaan työllistää runsaan viidenneksen koko yksityisen elinkeinotoiminnan työvoimasta. Kotimaisten raaka-aineiden, maataloustuotteiden, puun ja metallin Suomessa tapahtuva jalostus ovat työllisyysvaikutuksiltaan hallitsevia Suomen kansantaloudessa, käy ilmi Suomen työn liiton teettämästä tuoreesta selvityksestä.

Tilastokeskuksen hiljattain julkaisemaan panostuotostutkimukseen pohjautuvat laskelmat antavat elintarviketeollisuuden kokonaistyöllistävyydeksi runsaat 320 000 vuosityöpaikkaa, kun elintarviketeollisuuden tuotteiden kotimainen käyttö ja vienti otetaan huomioon. Viennin työllisyysvaikutus on yli 42 000 vuosityöpaikkaa.

-Tämä on tuntuva osa työllisyydestä, ja siksi elinkeinotalouden tuotteiden menestymisellä omilla markkinoillamme ja viennissä on suomalaisen työn tulevaisuuden kannalta tärkeä merkitys, Forssell korostaa.

Pitkä ketju

Ketju raaka-aineesta jalostetuksi tuotteeksi kuluttajan ulottuville on pitkä ja työllisyysvaikutuksiltaan huomattavan tärkeä.
-Oli kyseessä kaupunkilainen tai maalla työtään tekevä, elintarviketalouden toimintaketjun hyöty jakautuu hyvin erilaisille tahoille: traktoreiden valmistajille ja myyjille, elintarviketeollisuuteen, kuljetuksiin, kaupalle, ravintoloille jne, luettelee Forssell. Kun suomalainen kuluttaja ostaa kotimaisia elintarvikkeita, työtä saavat siis muutkin kuin raaka-aineen tuottajat.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.