Kotimaan koivun siitepölykausi on vasta alkamassa ja tilanteen arvioidaan muodostuvan hankalaksi

Moni on saanut hengitysoireita huhtikuussa katu- tai siitepölyn takia. Pitkän kuivuuden jälkeen nyt ennustetut sateet tulisivat heille enemmän kuin tarpeeseen, sillä koivun kotimainen siitepölykausi on vasta alkamassa, muistuttaa asiantuntija.

–  On arvioitu, että tilanne koivun siitepölyn osalta muodostuu Suomessa keskimääräistä hankalamaksi, sanoo Katariina Ijäs Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Huhtikuussa on ollut Suomessa ilmanlaadun ongelmana ennen muuta katupöly.

–  Tällä viikollakin ilman laatu oli erittäin huono isoissa kaupungeissa etelästä aina Rovaniemelle asti, asiantuntijan tittelillä työskentelevä Ijäs toteaa.

Katupöly aiheuttaa jonkinnäköisiä oireita kaikille altistuville.

–  Erityisen hankala se on sydän- ja verisuonisairaille, keuhkosairaille, pienille lapsille ja iäkkäille. Katupölyn ikävä piirre on se, että se sisältää erikokoisia hiukkasia. Isoimmat jäävät nenän ja suun limakalvoille, mutta pienhiukkaset hengitetään keuhkoihin asti. Lisäksi katupölyssä on hyvin pieniä hiukkasia, jotka pääsevät keuhkojen kautta verenkiertoon asti.

Jos tähän asti kevään hankalimmat oireet on kärsitty katupölyn takia kaupungeissa, koivun siitepölykauden alku tasaa puntit: oireita voi saada yhtä lailla maaseudulla kuin kaupungeissakin.

Maalaisjärki auttaa pitkälle

Koronapandemiasta on vaikeaa keksiä mitään myönteistä. Yksi suotuinen seuraus sillä on ollut.

–  Nykyään kukaan ei katso kummastellen, jos käytät kasvomaskia. Maski suojaa tehokkaasti myös siitepölyltä ja katupölyltä, kunhan se on FFP2- tai FFP3-maski. Kirurgiset suu- ja nenäsuojat eivät ole tähän riittävän tehokkaita, Ijäs linjaa.

Altistumista voi vähentää paitsi paikan valinnalla, myös ulosmenon ajankohdalla.

–  Sekä siitepölyä että katupölyä on ilmassa vähiten aikaisin aamulla ja toisaalta illalla.

Sisätiloissa ei kannata pitää ikkunoita tai suodatusikkunoita auki, tai niiden eteen voi asentaa suodatinkangasta.

–  Pyykkejä ei välttämättä kannata kuivata ulkosalla siitepölykaudella. Myös nenän pesu ulkoilun jälkeen ja suihkussa käynti ennen nukkumaanmenoa ovat avuksi.

Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija vastaa 1:38
 Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija kertoo säännön – ja sen yhden poikkeuksen.

Kovin tarkassa hygieniassa haittansa

Allergioiden asiantuntija suosittelee siitepölyoireisiin siedätyshoitoa.

–  Noin 80 prosenttia niistä, jotka pääsevät siedätyshoitoon, kertoo oireittensa helpottaneen merkittävästi.

Ijäs myös muistuttaa, että pistoksina annettavan siedätyshoidon rinnalle on tullut tabletteina otettava siedätyshoito – monelle ehkä helpompi vaihtoehto.

Tutkimustulokset näyttäisivät Ijäksen mukaan osoittavan, että maaseudulla ja etenkin maatiloilla kasvaneet saavat luontaista siedätystä allergioita vastaan.

–  Altistuminen monimuotoisemmalle mikrobistolle vaikuttaisi johtavan siihen, että lapset ovat vähemmän allergisia. Mielenkiintoinen tulos saatiin tutkimuksessa, jossa päiväkoteihin oli viety mikrobirikastettua leikkihiekkaa. Sen vaikutus oli alustavien tulosten perusteella tosi myönteinen.

Jos ilmastonmuutos etenee, seuraukset ovat Suomen allergisille huonot myös sikäli, että kasvukausi pitenee ja sen myötä venyy allergiaoireiden kausi.

–  Samoin jotkut voimakkaita oireita aiheuttavat kasvit, kuten tuoksukki, saattavat kasvukauden muutoksen myötä harpata etelämpää Suomeen, Ijäs sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat