Siitepölyaika on nyt alkamassa toden teolla – älä tee tätä virhettä allergialääkkeiden kanssa!

Siitepölykausi on alkanut toden teolla 9:20
Siitepölykausi on alkanut toden teolla. Videolla keskustelua aiheesta!

Siitepölykartta helottaa tällä hetkellä Etelä-Suomessa kirkkaanpunaisena ja Keski-Suomessa oranssina. Asiantuntija kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa siitä, millaisia kevätviikkoja siitepöly-yliherkät voivat nyt odottaa ja miten allergia lääkitään oikein.

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta. Pahimmat allergioiden aiheuttajat ovat Suomen luonnossa koivu ja heinät.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin iho- ja allergiasairaalan ylilääkäri Mika Mäkelä kertoo, että koivun kukinta on alkamassa tänä vuonna hieman tavanomaista myöhemmin viileän kevään ansiosta, mutta nyt tapahtuu sen suhteen sitten sitäkin enemmän.

Kukinnan huippuhetket ovat alkamassa paitsi etelässä myös pohjoisempana.

– Seuraavat kaksi viikkoa ovat koivuallergisille kriittisiä viikkoja, Mäkelä kertoo.

Koko koivun kukinta-aika kestää Mäkelän mukaan 3–4 viikkoa.

Koivu on Suomessa näkyvin allergian aiheuttaja. 

– Se tulee usein niin voimakkaasti ja terävänä piikkinä, että oireetkin tulevat voimalla ja yhtäkkiä, Mäkelä selvittää.

Heinäallergia taas kestää pari kuukautta kesäkuun alusta elokuun loppuun, eli sitä mukaa oireetkin vaikuttavat "tasaisemmin".

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lääkkeiden kanssa tarkkana!

Allergialääkkeen ottamisen ajankohdalla – ja itse lääkkeillä – on suuri merkitys oireiden karkottamisessa.

– Ihmiset luulevat, että antihistamiinitableteilla hoituu koko homma. Mutta nenän tukkoisuus on yksi hankalimpia allergiaoireita ja siihen oikeastaan ainoa hyvä lääke on kortisonijohdannainen nenäsumute, jonka käyttö pitäisi aloittaa viikko–kaksi ennen pahinta kautta, Mäkelä neuvoo. 

– Mutta kun tulee nopeita oireita, pärskimistä, silmien kutinaa ja vuotamista, siihen riittää antihistamiini samalla kun oireet tulevat. Niitä tabletteja ei tarvitse etukäteen lähteä tankkaamaan.

Mistä tunnistaa allergiaoireen?

Mäkelä kertoo, että allergia voi oireilla joskus hyvinkin erikoisella tavalla.

– Pari vuotta sitten vastaanotollani oli poika, jolla epäiltiin sokeritautia, koska hän kävi juomassa useita kertoja yön aikana. Mutta se johtuikin siitä, että hänellä oli nenä tukossa ja hän hengitti suun kautta ja suun ja limakalvot kuivuivat.

– Me hoidettiin se kortisoninenäsumutteella, ja kas kummaa, kurkkukipu ja kuivuus katosivat. 

Katso yllä olevalta videolta, miksi koivu pukkaa kaiken siitepölynsä ilmoille niin lyhyessä ajassa. Asiaa selvittää Sutinaa ja suhmurointia -kirjan kirjoittanut biologi Minttu Heimovirta.

Lue myös:

    Uusimmat