Kaupunkien katupölytilanne jatkuu vaikeana, puuskainen itätuuli pahentaa tilannetta torstaina ja perjantaina

Kaupunkien jokakeväinen riesa katupöly on noussut ilmoille poutaisen sään myötä. Kuivana ja aurinkoisena jatkuva sää ei tuo helpotusta tilanteeseen. 

Ilmanlaatu on nyt Suomessa monin paikoin välttävä tai huono, hetkittäin jopa erittäin huono.

– Jopa pääsiäisenä mitattiin hyvin korkeita katupölypitoisuuksia kymmenissä kaupungeissa, vaikka yleensä loma-aikoina liikennettä ja pölyämistä on vähemmän, sanoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pia Anttila.

Pölytilanne helpottuu katujen puhdistuksen edetessä sekä sateiden myötä. Sateita ei ole kuitenkaan odotettavissa, vaan Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sää jatkuu pääosin kuivana ja aurinkoisena. Joitakin sadekuuroja voi esiintyä lähipäivinä, mutta toteutuessaankin ne helpottavat katupölytilannetta vain lyhytaikaisesti. Tuuli on enimmäkseen heikkoa, mutta puuskainen itätuuli pahentaa katupölytilannetta torstaina ja perjantaina.

Katupöly aiheuttaa terveyshaittoja

Katupöly syntyy, kun liikenne nostaa kuivilta kaduilta talven aikana kertyneitä pölyhiukkasia, jotka ovat lähtöisin hiekoitushiekasta sekä tien pintojen ja renkaiden kulumisesta. Nastarenkaat lisäävät katupölyn muodostumista. Pahin tilanne on tyypillisesti ruuhka-aikoina vilkkaasti liikennöidyillä katu- ja tieosuuksilla.

Katupöly voi aiheuttaa terveellekin aikuiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä. Astmaatikot ja muut ilmansaasteille herkät ryhmät voivat kokea vakavampia terveyshaittoja, kuten astmaoireiden lisääntymistä ja allergiaoireiden pahentumista.

Kaupungit vastaavat oman alueensa ilmanlaadun seurannasta. Lisätietoja oman asuinalueen ilmanlaadusta saa paikallisilta ilmanlaadun asiantuntijoilta. Koko Suomen Ilmanlaadun tilannetta voi seurata Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelusta.

Lue myös:

    Uusimmat