"Kotihoidossa muistisairaat vanhukset ovat kadulla"

Professori emerita Sirkka-Liisa Kivelä ihmettelee, miten muistisairaat vanhukset hoidetaan kotona hallituksen rakennepakettipäätöksen jälkeen. Hallitus päätti säästää 300 miljoonaa euroa siirtämällä vanhuksia kotihoitoon. Kivelä muistuttaa, että väestön vanhetessa muistisairaudet lisääntyvät eivätkä muistisairaat pärjää yksin kotona. 

Kivelälle ei ole selvinnyt, miten hallitus aikoo vähentää vanhustenhoidosta 300 miljoonaa euroa. Hän muistuttaa, että jo koko 200-luvun kunnissa on purettu pitkäaikaista laitosasumista eli vanhainkoteja ja terveyskeskusten vuodeosastoja ja rakennettu tilalle ympärivuorokautisia palveluasuntoja.

– Aiotaanko nyt pistää vanhukset heikompaan tai halvempaan hoitoon kuin ympärivuorokautiseen hoitoon, kun koko ajan puhutaan kotihoidosta? Eihän me pärjätä tässä kotihoidolla. Kotihoidon pitäisi tyydyttää fyysisten perustarpeiden lisäksi sosiaaliset tarpeet, pitäisi olla ulkoilua ja hyvää ravintoa. Meillä on kotihoidossa erittäin paljon ongelmia. Vanhuksia ei voi vain nakata kotiin, arvostettu vanhusten asioiden asiantuntija Kivelä sanoi aamun Huomenta Suomessa.

Kivelän mukaan kotihoidossa olevista vanhuksista jo nyt 5-6 prosenttia eli noin 3 500 vanhusta tarvitsisi ympärivuorokautista palveluhoitoa, jotta heillä olisi hyvä ja inhimillinen hoito.

Kivelä muistuttaa esimerkiksi muistisairauksien lisääntymisestä iän myötä.

- Jos pelkästään kotihoitoon luotetaan, muistisairaat ovat kadulla.  Kotihoidossa hoidettavien kunto täytyy olla sellainen, ettei siellä tarvitse kotihoitajien koko ajan juosta.

Kivelän mukaan tarvitaan lisää ympärivuorokautisia palvelukoteja ja yhteisasumista.

- Kuntien on satsattava kotihoitoon, jotta se on turvallista, ja tehtävä kotihoitoa seurakuntien ja järjestöjen kanssa, että saadaan myös sosiaalista vuorovaikutusta.

Kivelä ennustaa vanhusten lisääntyvän kotihoidon lisäävän työtä sairaaloissa.


Lue myös:

    Uusimmat