Mainos

Kotihoidontuki ja äidin koulutus pienentävät sisarusten ikäeroa

Väestöliitossa tehdään parhaillaan uraauurtavaa tutkimusta, jonka aiheena ovat lasten syntymien välit. Kuinka pitkä on tyypillinen ikäero sisarusten välillä? Onko se muuttunut vuosien saatossa? Millaisia selityksiä sille on?

Näihin ja moneen muuhun kysymykseen Väestöliiton Jaetut elämät -hanke yrittää vastata. Psykologi ja tutkija Venla Berg on käynyt läpi kotimaista ja kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta aiheesta ja huomannut, ettei sitä juuri ole olemassa.

Kohta on. Hankkeen alustavien tulosten perusteella vaikuttaa ensinnäkin siltä, että syntymävälit ovat pienentyneet Suomessa. Vuonna 1955 syntyneet jättivät lastensa syntymien väliin pitemmän tauon kuin vuonna 1975 syntyneet. Berg arvelee yhdeksi mahdolliseksi syyksi kotihoidontukea, jota saa lapsen kolmivuotissyntymäpäivään saakka.

-Jos vanhemmat haluavat optimoida ja pitää tuen yhtäjaksoisena, seuraava lapsi on hankittava melko pian.

Toinen havainto on koulutuksen vaikutus. Näyttää siltä, että korkeasti koulutetut naiset suosivat pitempää taukoa sisarusten hankkimisessa, jos ensimmäinen lapsi on syntynyt aikaisin. Jos taas esikoinen syntyy, kun äiti on jo vähän vanhempi, seuraava lapsi hankitaan nopeasti.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja